El president d'Algèria, Abdelaziz Buteflika, va notificar al president del Consell Constitucional la seva dimissió. L'anunci va arribar minuts després que el cap de l'Exèrcit, Gaid Salá, reclamés l'aplicació «immediata» de l'article de la Constitució que permet la inhabilitació del mandatari per motius de salut.

Centenars de milers d'algerians s'han manifestat recentment a nombroses ciutats del país per reclamar la sortida del poder de Buteflika -de 82 anys- i el seu cercle, una onada de protestes que va començar quan el president va anunciar la seva decisió de presentar-se a un cinquè mandat.

Bouteflika, un veterà de la guerra per la independència que ha regit el destí del país durant les últimes dues dècades, ha aparegut en públic en escasses ocasions des que va patir un infart el 2013 i, de fet, en els seus últims actes ha aparegut en cadira de rodes i acompanyat per altres funcionaris. Els seus missatges a la població han arribat només per carta.

Tot i això, va anunciar que es presentaria a les eleccions que s'havien de celebrar a l'abril per intentar estendre el seu mandat en un país que fa front a un estancament a nivell econòmic i polític a causa de les escasses reformes en el sistema des que va aconseguir la independència de França el 1962.

Aquest anunci va desencadenar unes massives manifestacions contra ell i el seu cercle proper i han derivat en el rebuig de totes les propostes que ha anat fent des que finalment va retirar la seva candidatura i va ajornar les eleccions amb l'argument que volia celebrar una conferència nacional.

Finalment, i davant les pressions de l'Exèrcit per inhabilitar-lo a través de la Constitució per motius mèdics, va traslladar al Consell Constitucional seva decisió de dimitir a menys d'un mes del final del seu mandat, estipulat per al 28 d'abril.