L'expresident de Bankia Rodrigo Rato va posar en dubte el testimoni de l'exministre d'Economia Luis de Guindos en el judici per la sortida a borsa de l'entitat, en què l'actual vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) va negar que el Govern pressionés l'FMI per avançar un informe que esmentava el banc.

En un escrit presentat davant la secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional, la defensa de Rato recorda que el passat 26 de març, durant la seva declaració com a testimoni, De Guindos va negar que el Govern hagués instat el Fons Monetari Internacional a avançar la publicació d'un informe que parlava d'una entitat financera espanyola amb problemes, referint-se a Bankia.

En concret, l'informe assenyalava Bankia com «l'entitat que més efectes negatius i contaminants podia tenir sobre la resta del sector». Sobre l'esmentat document, De Guindos va rebutjar que el Govern d'Espanya pressionés l'FMI per avançar la seva publicació.

Però en l'escrit presentat ahir, la defensa de l'expresident de Bankia cita un informe de 2016 realitzat per l'Oficina d'Avaluació Independent, organisme dependent de l'FMI, en què s'explica que la publicació del document de 2012 «va ser controvertida però justificada per les circumstàncies, i el 25 d'abril d'aquell any, a requeriment del Govern», l'FMI va publicar les seves conclusions preliminars.

En el seu escrit, el representant legal de Rato esmenta, a més, «altres fonts i elements d'informació diversos» que han atribuït al Govern d'Espanya la decisió d'anticipar les conclusions d'aquest informe.