Un comandament policial a l'etapa de Jorge Fernández Díaz al capdavant del Ministeri d'Interior es va reunir al consolat d'Espanya a Nova York amb un exministre veneçolà per investigar suposats pagaments del chavisme a Podem. L'inspector José Ángel Fuentes Gago va assegurar que acudia a aquesta reunió «amb el mandat» de Fernández Díaz i del president del Govern, Mariano Rajoy. A la trobada, celebrada el 12 d'abril de 2016, hi van assistir també el comissari José Manuel García Català i una inspectora de la Udef. Els tres es van reunir amb l'exministre de Finances d'Hugo Chávez Rafael Isea, al qual van oferir identitat i documentació noves a Espanya per a les persones que ell designés a canvi de la seva declaració sobre els pagaments del règim veneçolà al partit de Pablo Iglesias.

Segons els àudios que va publicar el web Moncloa.com d'aquella trobada, Fuentes Gago, llavors agregat a l'ambaixada espanyola a Holanda, va assegurar a Isea que havia «parlat amb el ministre d'Interior espanyol i el ministre va parlar amb el president espanyol».

«Jo només tinc un mandat aquí, és a dir, acompanyar aquestes persones i dir-li a vostè que em digui els noms de les persones que vol que documentem a Espanya i que li donarem una nova identitat o una nova vida, la que tenen vostès i els protegirem. Això és el meu compromís. Jo vinc aquí amb aquest mandat. Vostè m'ho diu i ho fem», se sent a l'àudio que assenyala l'inspector José Àngel Fuentes Gago.

Pagament de 7 milions

L'exministre de Chávez, un dels més importants dissidents del chavisme, havia de fer una declaració davant la policia sobre un pagament de set milions d'euros a la fundació CEPS -que va donar origen a Podem- a canvi d'«informes buits». Isea temia per la seva família, que seguia a Veneçuela, i per això buscava la protecció de la policia espanyola a canvi de la seva declaració.