El Govern i les comunitats autònomes van acordar el document únic que permetrà a les víctimes de violència de gènere acreditar aquesta condició davant els serveis socials per accedir als ajuts i prestacions sociolaborals sense haver de presentar una denúncia. Es tracta d'un dels acords assolits a la Conferència Sectorial d'Igualtat, presidida per la secretària d'Estat d'Igualtat, Soledad Murillo, que va decidir a més els criteris de repartiment entre les comunitats de 100 milions d'euros per a la lluita contra la violència de gènere, com estableix el Pacte d'Estat.

També es van repartir 9,5 milions d'euros, dels quals 6,5 es destinen a programes per a l'assistència social integral; un milió per a plans personalitzats d'atenció a les víctimes de violència de gènere, dones i menors i dos per a programes de suport a víctimes d'agressions i abusos sexuals.

La Conferència Sectorial va donar el vistiplau al títol habilitant, que amplia els mecanismes d'acreditació de la condició de víctima sense la necessitat d'interposar denúncia, amb el disseny d'un model comú i consensuat que unifica aquesta acreditació administrativa a tot el territori de l'Estat.

Amb aquesta mesura, que ja tenien reconegudes les empleades públiques víctimes de violència de gènere, es permet l'accés a aquestes ajudes sense supeditar-les a la judicialització del cas, donant validesa als informes dels serveis socials, dels serveis especialitzats o d'acollida destinats a víctimes de violència de gènere.No obstant això, la denúncia policial continua sent l'única via per accedir a la protecció policial i per iniciar un procés judicial.

REPARTIMENT 100 MILIONS

Per al repartiment dels 100 milions d'euros per lluitar contra la violència de gènere, s'han fixat criteris territorials (insularitat i ciutat fronterera) i poblacionals (percentatge de dones), amb especial atenció a les dones majors de 65 anys, amb discapacitat, amb treball temporal o en situació d'atur.

Així mateix, s'ha tingut en compte la població rural i la densitat de població.