El grup parlamentari d'EH Bildu i diverses organitzacions de policies nacionals i guàrdies civils van protagonitzar un creuament de retrets i gestos despectius a la cambra basca, després que el representant de la coalició sobiranista Julen Arzuaga comparés el comportament d'aquests col·lectius amb el dels «nazis», mentre que aquests van denunciar que, «tot i que canvïi de pell, la serp segueix sent-ho».

Aquest enfrontament, que va acabar amb l'expulsió d'un parlamentari d'EH Bildu del ple, es va produir durant el debat sobre el projecte de llei per al reconeixement de les víctimes d'abusos comesos per les forces policials. Arran d'allò succeït, es van suscitar nombroses protestes i retrets entre els diferents grups parlamentaris, de manera que el representant d'EH Bildu Josu Estarrona va acabar sent expulsat del ple per la presidenta de la Cambra, Bakartxo Tejeria (PNB), que també va ordenar que es retirin de l'acta els «insults» proferits pel representant de la formació sobiranista.

L'associació Dignitad y Justicia va denunciar Arzuaga per un possible delicte d'odi. En un comunicat, l'organització va lamentar que el diputat hagi «menyspreat, insultat, vilipendiat i assenyalat els col·lectius» de les forces de seguretat «culpant-los de les morts de terroristes d'ETA».

Per part seva, el portaveu de Ciutadans (Cs) Euskadi, Luis Gordillo, va denunciar que «els socis de Sánchez insulten els servidors públics que han tornat la llibertat a Euskadi» i va qualificar de «deplorable» l'«ofensa de Bildu» a les Forces de seguretat de l'Estat al Parlament basc.