Almenys 10.000 policies romandran en alerta en els propers dies davant possibles disturbis causats per un Brexit sense acord i davant la imminència del 12 d'abril, el nou dia fixat per a la sortida de la UE. «Vivim en una atmosfera increïblement febril i hem d'estar preparats», va advertir Martin Hewitt, que està al capdavant del Consell Nacional de Caps de Policia.

Hewitt va carregar entre línies contra els polítics per la seva contribució a una crispació palpable sobretot a les xarxes socials. «Qualsevol persona en un càrrec públic o en una posició de responsabilitat hauria de tenir molta cura en la forma en què expressa el seu punt de vista, per no inflamar l'opinió del públic i poder incitar a conductes no desitjades», va destacar.

En les últimes dues setmanes s'han registrat almenys 37 incidents relacionats amb el Brexit. Entre ells, dos intents de sabotatge del servei de ferrocarrils a Yaxley i a Netherfield. Dos paquets sospitosos van ser trobats a les vies del tren amb dues notes anònimes escrites en similars termes: «Sortir significa sortir. Farem que aquest país s'agenolli si no marxem».

Per altra banda, el Govern britànic va advertir als diputats que podrien lligar les mans de la primera ministra, Theresa May, en les negociacions sobre el Brexit si aproven una llei que l'obligaria a demanar una pròrroga addicional per evitar que el Regne Unit deixi la UE el 12 d'abril sense acord. Segons un portaveu del Govern, la llei, que va ser debatuda ahir a la Cambra dels Lords, podria elevar el risc d'un Brexit sense acord. «Estem decebuts amb què els diputats hagin optat per donar suport a la llei. La primera ministra ja ha fixat un procés clar a través del qual podem deixar la UE sense un acord i ja ens hem compromès a buscar una pròrroga addicional», va destacar el portaveu.

«Si és aprovada, aquesta llei posaria un límit sever a la capacitat del Govern de negociar una pròrroga i reflectir aquesta nova llei en els estatuts de Regne Unit per al 12 d'abril», va advertir, en referència a la llei a la que van donar llum verda els diputats dimecres a la nit amb només un vot de diferència i que força May a demanar una pròrroga.

En un altre ordre de coses, el ple del Parlament Europeu va adoptar l'acord per reformar la política europea de visats de manera que els britànics quedin exempts d'aquest requisit en els seus viatges a la UE després del Brexit, una norma en la qual a petició d'Espanya es va introduir una referència a Gibraltar per definir el territori com a «colònia de la Corona britànica».

Per part seva, el president del Govern, Pedro Sánchez, va comparar la campanya que va conduir al Brexit amb l'intent d'independència a Catalunya perquè en tots dos casos es va tractar de moviments que van usar la mentida per guanyar adeptes a la seva causa, que condueix a «un carreró sense sortida». Sánchez va afirmar que les «tècniques» usades pel moviment independentista català són «molt similars» a les que va usar el líder de la ultradreta de UKIP, Nigel Farage.