Els líders de la Unió Europea exigiran de nou avui a la primera ministra britànica, Theresa May, un pla creïble a canvi d'endarrerir el Brexit per evitar un divorci caòtic, tot i que imposaran una pròrroga més gran que la que volen els britànics i subjecta a condicions perquè Londres no bloquegi el funcionament de la UE mentre segueixi sent Estat membre. «A vegades és necessari donar temps al temps», va escriure el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en publicar la carta d'invitació a la cimera extraordinària, en la qual assumeix que «no hi ha solucions fàcils» per a aquesta crisi, però demana al bloc una reflexió «oberta, creativa i constructiva».

Tusk descarta en la seva missiva la pròrroga fins al 30 de juny que demanarà May, perquè diu que les profundes divisions a la Cambra dels Comuns i l'experiència recent fan pensar que hi ha poques possibilitats que llavors l'acord de divorci hagi estat ratificat a Westminster. Per això, la proposta que Tusk portarà a la taula serà la d'un ajornament a més llarg termini, de prop d'un any, tot i que el període exacte s'ha deixat en mans dels propis líders, si bé serà un calendari flexible, ja que el Regne Unit podrà anar-se'n abans del club si aconsegueix ratificar l'acord de divorci.

A més, l'esborrany de les conclusions que preparen els Vint-i-set inclou una nova data al calendari, la de l'1 de juny, com a nou escenari per a un Brexit caòtic si llavors Londres no ha aconseguit l'aprovació al Parlament britànic del tractat de retirada i ha incomplert el seu compromís de celebrar les eleccions al Parlament Europeu.

Per altra banda, la Cambra dels Comuns del Regne Unit va aprovar per una àmplia majoria el pla de May de demanar una segona pròrroga del Brexit, hores després que avalés per 390 vots a favor i 81 en contra una moció que obliga el Govern a demanar un ajornament de la sortida si no hi ha un acord aprovat abans de la data límit de divendres.

Paral·lelament, May es va reunir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, per intentar aconseguir el seu suport. Merkel es va mostrar partidària de l'alternativa proposada per Tusk, que planteja una pròrroga «flexible» del Brexit fins a final de març de 2020. Per part seva, França considera que un termini d'un any per sortir de la Unió Europea seria «massa llarg».