La Fiscalia italiana ha arxivat les vuit denúncies que Juana Rivas va presentar per maltractament contra la seva exparella, l'italià Francesco Arcuri, incloent les vinculades a suposats maltractaments del pare als dos fills que tenen en comú, davant la «inconsistència» d'aquestes acusacions i la falta de proves. La justícia italiana ha unificat en un sol procediment les diferents denúncies que s'han anat presentant en el període de temps comprès entre 2016 fins a finals de l'any passat, segons consta en l'escrit d'arxiu del fiscal, que ja ha estat recorregut per la defensa de Rivas.

La decisió de la justícia italiana es basa en «la falta de consistència» de les denúncies, en què no s'ha pogut provar cap de les acusacions de maltractament i es recolza en gran mesura en l'informe elaborat per la pèrit judicial en el procés sobre la custòdia dels nens seguit al Tribunal de Cagliari, al qual es defineix Arcuri com «un pare afectuós que cuida els seus fills» i es posa l'accent en el «grau de manipulació» exercida per la mare respecte al seu fill gran.

Així, la Fiscalia arxiva per falta de proves la denúncia de 2016 en la qual Rivas es va basar per negar-se a retornar-li els nens al pare. La denúncia va ser interposada a Espanya un mes i mig després de la sortida de Rivas i els nens de Sardenya. El fiscal l'arxiva ara en no apreciar proves del maltractament, que va sustentar la negativa de Rivas de retornar els nens al pare, cosa que li ha provocat una condemna de cinc anys de presó per sostracció internacional.