El primer ministre francès, Edouard Philippe, va prometre mesures urgents per abaixar els impostos i retallar la despesa pública, ja que són les principals conclusions del «gran debat nacional» llançat pel president, Emmanuel Macron, com a resposta a les demandes dels Armilles Grogues. Després d'un procés de tres mesos de debats, Philippe va assegurar que el que s'ha trobat recorrent França és «una gran necessitat de justícia i equitat», segons les demandes dels col·lectius que han participat en aquest procés.

«La primera demanda, de fet, és la immensa exasperació dels contribuents», va afegir el primer ministre. «El debat, crec, ens mostra el camí: hem d'abaixar els impostos més i més ràpid», va resumir.

Macron va llançar aquest debat en resposta a les protestes dels Armilles Grogues, que des que van començar les manifestacions al novembre pel preu dels carburants han dut a terme accions violentes a llocs icònics de París com els Camps Elisis. Des de llavors, el moviment, que no té líders, ha anat ampliant les seves peticions: augment de salaris, baixada d'impostos, millors serveis públics, democràcia directa i la dimissió de Macron.

El secretari d'Estat de Medi Ambient, Emmanuel Wargon, va anunciar que unes 500.000 persones han respost al debat en línia i s'han organitzat més de 10.000 reunions locals per tot el país. Les contribucions dels debats locals han donat com a resultat 600.000 pàgines escrites que ja han estat escanejades i guardades a la Biblioteca Nacional. El resum que va realitzar Philippe al Gran Palau de París, al costat dels Camps Elisis, també mostrava un fort suport a l'acció contra el canvi climàtic.

Convé recordar que la crisi dels Armilles Grogues va començar com a protesta per la pujada de la taxa del gasoil, una mesura que es va sumar al malestar per la reducció del límit de velocitat a 80 quilòmetres per hora. El primer ministre la va defensar, però va sonar a epíleg abans de retirar-la.

Philippe va destacar que la preocupació per la salut, que no es troba en principi entre els temes a debatre, ha estat la gran sorpresa del debat. Macron fa uns dies havia manifestat la seva sorpresa per l'absència de l'atur, el terrorisme, la inseguretat i els assumptes internacionals entre allò debatut.

«Reconciliar» els francesos

L'últim capítol dels quatre en què es va resumir el gran debat va ser la necessitat de «reconciliar» els francesos. Quelcom en què, va admetre Philippe, s'ha fallat. Per això, «no podrem governar com abans. Però que ningú es confongui, hi haurà més deliberació, però els francesos volen una democràcia representativa».

El primer ministre francès, interromput en una ocasió per un assistent que es va posar a cridar i va ser desallotjat de la sala, va ser poc aplaudit. Potser la concurrència estava cansada després d'un debat nacional que s'ha allargat diversos mesos, mentre continuaven al carrer les protestes dels Armilles Grogues.