La primera imatge real d'un forat negre ha estat presentada aquest 10 d'abril. Es tracta del forat negre M87, situat a la constel·lació de Verge, que és 1.500 vegades més gran que el de la Via Làctia.

La imatge ha estat presentada simultàniament en sis conferències de premsa organitzades per tot el món per presentar els primers resultats del projecte EHT (Event Horizon Telescope), en el qual treballen centenars de científics de 18 països.

Aquesta col·laboració científica porta dos anys analitzant dades obtingudes per un gran telescopi virtual de mida terrestre format per vuit observatoris en quatre continents. Un d'ells és el telescopi IRAM de 30 metres, al Pic Veleta (Espanya).

Aconseguir la imatge d'un forat negre --un objecte exòtic que concentra massa a una densitat que produeix un camp gravitatori de tal uferza que ni tan sols la llum pot escapar-- permetrà en última instància validar o sotmetre a modificació la Teoria de la Relativitat General d'Einstein, en ser posada a prova en aquest entorn extrem. També saber què passa al voltant dels forats negres.