11 de abril de 2019
11.04.2019
Diari de Girona

França s'oposa a una pròrroga llarga del Brexit perquè vol més garanties de May

Macron considera que la primera ministra britànica encara no ha confirmat amb prou fermesa que Londres no bloquejarà la Unió Europea mentre segueixi pertanyent-hi Theresa May acceptaria ara una pròrroga extensa condicionada a una sèrie de compromisos per part del Regne Unit

11.04.2019 | 00:48
Theresa May parla amb Tusk i Merkel abans de l'inici de la cimera a Brussel·les.

França es resisteix a concedir al Regne Unit una pròrroga llarga del Brexit perquè considera que la primera ministra britànica, Theresa May, no ha donat garanties suficients a la resta de socis comunitaris per garantir que Londres no bloquejarà la Unió Europea mentre segueixi pertanyent al club. Així ho van assegurar fonts de l'Elisi, que a més van destacar que posar en risc el correcte funcionament de les institucions europees «no és preferible» a un Brexit caòtic o sense acord. «No podem sacrificar tot per evitar el risc d'un no acord sota pressió del Regne Unit», va expressar. Segons altres fonts europees, el que França defensa a la discussió sobre el calendari és donar per bona la data que ha demanat May, del 30 de juny, perquè no veu raons que justifiquin anar més enllà del temps que la pròpia líder britànica ha sol·licitat.

Així, la possibilitat d'una pròrroga llarga del Brexit sense garanties que Londres no dificultarà la presa de decisions al bloc comunitari no comptarà amb el suport de França, van assenyalar fonts gal·les, que també van afegir que París és partidària de «mantenir la pressió» sobre Londres perquè el Parlament britànic doni finalment el seu vistiplau a l'acord de divorci.

Segons les mateixes fonts, molts estats membres comparteixen els dubtes de França sobre una extensió llarga del Brexit, fins i tot després que la primera ministra britànica intervingués davant la resta de caps d'Estat i de Govern i posteriorment abandonés la sala perquè la UE a 27 comencés seu debat.

May es va exposar durant una hora a les preguntes dels socis en una trobada que fonts comunitàries van considerar que va anar millor que l'anterior, que van considerar decebedora, i van assenyalar que en aquesta ocasió va mantenir una posició «oberta» a una pròrroga de llarga durada. Aquesta opció seria vàlida sempre que Londres pugui abandonar el club abans de la data fixada si aprova l'acord de divorci.

En la discussió a Vint-i-set, els líders van explorar diferents fórmules per condicionar la pròrroga al compliment d'una sèrie de compromisos per part del Regne Unit, incloses salvaguardes per evitar que el seu dret a veto en les decisions del Consell bloquegi els avenços del projecte europeu.

Els serveis jurídics van avisar de les dificultats per sostenir jurídicament que un Estat membre de ple dret pugui perdre part dels seus drets, de manera que la reflexió es dirigeix a mecanismes d'«autolimitació», segons fonts diplomàtiques. Entre les idees més exigents, països com França estudien, per exemple, que Londres renunciés a participar a les reunions que afectin el futur de la UE o a designar un comissari per a la propera Comissió Europea que es formarà després de l'estiu.

Entre les garanties que ja es donen per segures perquè generen consens hi ha altres condicions com la irrenunciable per al Regne Unit de celebrar les eleccions europees el 23 de maig si llavors segueix sent part del club comunitari i deixar clar que el Tractat de Retirada no es reobrirà a la renegociació.

En qualsevol cas, les fonts consultades donen per fet que la UE a Vint-i-set coincideix de manera general en la necessitat de donar més temps a May per pactar amb el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, les condicions per intentar salvar l'acord de divorci negociat entre Brussel·les i Londres.

A falta del veredicte dels líders, les opcions per a la pròrroga que oferirà el bloc a May oscil·len entre «sis mesos i un any», segons va avançar a primera hora el primer ministre belga, Charles Michel. Fonts diplomàtiques van apuntar que en els contactes preparatoris «molts països» es van alinear amb la possibilitat de retardar el Brexit fins al 31 de desembre, més que l'extensió fins al març de 2020.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit