La primera ministra britànica, Theresa May, va criticar les condicions imposades pels Vint-i-set per a la nova pròrroga del Brexit, fixada fins al 31 d'octubre, alhora que va fer una crida al Parlament britànic perquè doni llum verd al procés de sortida de la Unió Europea. En una compareixença davant la Cambra dels Comuns, May va explicar que la pròrroga acordada amb els Vint-i-set és un «compromís», però va destacar que segueix sent el Parlament britànic qui decidirà la data en què abandona la UE i com ho fa.

La primera ministra va assenyalar que dimecres va deixar clar el seu rebuig a les «estrictes condicions» que han posat els Vint-i-set per a aquest nou ajornament de la data d'entrada en vigor del Brexit i va destacar que el Regne Unit sempre ha estat un país «responsable».

May va deixar clar, a més, que la Cambra dels Comuns serà la que decideixi si el Regne Unit participa a les properes eleccions al Parlament europeu. Per això, va instar els diputats de la Cambra dels Comuns a arribar a un acord per tirar endavant el procés de sortida del bloc comunitari i complir així «el que el poble britànic va votar».

En tot cas, la primera ministra britànica va acceptar el calendari imposat pels seus socis de la Unió Europea per endarrerir el Brexit fins al 31 d'octubre, una pròrroga quatre mesos més extensa del que desitjaven per a Londres i subjecta a una sèrie de condicions, inclosa la celebració al Regne Unit d'unes eleccions al Parlament Europeu el maig vinent. D'aquesta manera, el Regne Unit deixarà de ser estat membre un dia abans que prengui possessió la nova Comissió Europea, que l'1 de novembre donarà relleu a l'Executiu que avui presideix Jean-Claude Juncker.

Per altra banda, gairebé la meitat dels empresaris espanyols ja té elaborat un pla de contingència per al Brexit i un 46% pensa fer-ho properament, amb especial èmfasi a les àrees de Fiscalitat i Duanes, Legal i Regulatòria i Financera, segons l'informe «L'Empresa espanyola davant el Brexit 2019», elaborat per KPMG en col·laboració amb la CEOE.

En el seu conjunt, entre els empresaris que ja tenen un pla de contingència i els que pensen elaborar-lo aviat sumen un 91%, un percentatge molt superior al 64% de l'any passat, a la vegada que augmenta en 14 punts percentuals el nombre d'empresaris que ja ha elaborat algun pla davant la sortida del Regne Unit de la UE.