Més de 70 diputats de diferents partits britànics van enviar una carta al ministre de l'Interior, Sajid Javid, perquè prioritzi qualsevol procés d'extradició a Suècia relacionat amb les acusacions de violació contra el fundador de Wikileaks, Julian Assange, per davant de les peticions de Estats Units, que també va demanar la seva entrega.

La missiva, remesa a més a la portaveu d'Interior de l'oposició laborista, Diane Abbott, assenyala que «no presumim la seva culpabilitat, és clar, però creiem que s'ha de seguir el degut procés i que la reclamació (sueca) ha de ser processada en primer lloc».

El fundador de Wikileaks va entrar a l'Ambaixada equatoriana a Londres el 20012 per evitar la seva extradició a Suècia i sempre ha mantingut la seva innocència. Una de les dues causes que van motivar la petició d'extradició està ja extinta, però l'altra està vigent només fins a agost de 2020, data en la qual prescriuria si no s'obre un procés judicial.

La Fiscalia britànica va aclarir ja que davant l'existència de dues peticions d'extradició de diferents països sobre la mateixa persona, és el ministre de l'Interior qui decideix quin s'aplica tenint en compte la gravetat dels delictes, la data de les sol·licituds i els llocs en els que es van cometre els delictes. Aquesta situació és ara més pertinent que mai, ja que el passat 11 d'abril el Govern de l'Equador va retirar la seva protecció a Assange i va ser detingut per les autoritats britàniques i condemnat immediatament per incomplir els termes de la seva llibertat condicional.

No obstant això, el Govern britànic va esmentar després de l'arrest únicament la petició d'extradició nord-americà, relacionada amb la seva activitat com a activista i fundador de Wikileaks, el que va fer saltar les alarmes i va posar el focus en el presumpte delicte sexual del que se l'acusa a Suècia.

Fins a les últimes conseqüències

L'advocada de la dona sueca que va denunciar Assange, Elisabeth Massi Fritz, va subratllar que la detenció d'Assange els ha sorprès i va instar la Policia sueca a reobrir la investigació.

Sense accés constant a internet, atenció mèdica o la possibilitat de sortir a l'exterior, Julian Assange es va queixar que la seva estada de gairebé set anys a l'Ambaixada equatoriana a Londres va ser incòmoda.

Les condicions ara poden ser molt pitjors per al fundador de Wikileaks. Després que un tribunal de Londres el processés, Assange va ser traslladat a la presó de Belmarsh, considerada en el seu moment com la Guantánamo de Gran Bretanya, que ha albergat a presos d'alt perfil com Abu Qatada, descrit per un jutge espanyol com la mà dreta a Europa del líder de l'organització terrorista Al Qaeda.