Jaume Asens, el candidat dels comuns per al 28-A, ha proposat "un doble referèndum" que preguntaria sobre la continuïtat de la monarquia a Espanya i sobre el dret a l'autodeterminació a Catalunya. En un acte al barri del Carmel de Barcelona, emmarcat en la celebració del Dia de la República espanyola, el candidat d'En Comú Podem ha remarcat la necessitat de defensar la república "tant a Catalunya com a Espanya" com un símbol de "fraternitat i solidaritat". A més, els comuns han reivindicat una llei per sotmetre la monarquia "a la legalitat" i que evitaria discursos com el del rei el 3-O, quan denuncien que va trencar la neutralitat i "va prendre partit" -fet que recorden que no va passar després del cop d'estat del 23-F-, així com que se sotmeti al Tribunal de Comptes per "acabar amb l'opacitat".

Asens ha aprofitat el 14 d'abril, dia de la República, per reivindicar que "una Catalunya republicana necessita una Espanya republicana" i a la inversa i ha assegurat que Catalunya "no podrà avançar" si l'Estat no ho fa. En aquest sentit, el candidat ha proposat un doble referèndum per decidir sobre aquests aspectes, sumant-se a la demanda d'ERC de fer un referèndum, també, sobre la monarquia, encara que ha evitat pronunciar-se sobre la coincidència en propostes.

A més, els comuns insisteixen en què, mentre no es dugui a terme els referèndums, per llei es limitin els privilegis de la monarquia, que evitaria que el rei fes d'intermediari entre empreses privades o que fiscalitzaria el destí de tots els ingressos a la monarquia. També ha posat especial èmfasi en què el monarca es limiti a la "neutralitat" que li correspon i que assegura que va trencar amb el discurs del 3-O , quan "es va posar al costat de qui va colpejar qui defensava escoles" amb un discurs que ha qualificat d'extrema dreta.

De fet, el primer tinent de l'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha participat a l'acte, s'ha expressat en un sentit similar i ha assegurat que per aconseguir la democràcia cal "posar en dubte" la monarquia. En aquest sentit, ha remarcat que els borbons "no són qualsevol dinastia" sinó que són la més "nefasta" que hi ha hagut a Espanya i els ha acusat de ser un "obstacle" per la democratització" per la seva vinculació amb la corrupció. "Hem d'acabar amb el 'xollo' de la impunitat de la monarquia", ha sentenciat.

Ada Colau, per la seva banda, ha alertat de l'ascens del feixisme i ha avisat que "l'extrema dreta ha tornat" tant a Espanya com a Europa. "Pensàvem que no tornaríem a veure partits feixistes amb discurs de l'odi i que volen acabar amb els drets humans amb opcions de govern", ha lamentat, i ha animat a "mobilitzar-se i votar" per evitar que tant l'extrema dreta com una aliança de PSOE i Cs arribin a l'executiu.

Un canvi de vot dels socialistes

D'altra banda, els comuns han tornat a dirigir-se al PSOE, però en aquest cas l'objectiu eren els seus votants. Així, Colau ha recordat que el partit no és només el seu "aparell" i que hi ha molta gent "senzilla i treballadora" que són els qui cal "arrossegar" en un possible govern entre comuns i socialistes. De fet és a aquesta gent a la que Pisarello ha volgut emplaçar, animant-los a canviar de vot. "No els direm que canviïn de partit, però sí de vot", ha animat, per després afegir que serà necessari per fer un govern d'esquerres.

A l'acte també hi ha participat la candidata d'Unidas Podemos al Parlament Europeu, María Eugenia Rodríguez Palop, que s'ha sumat a l'advertència per l'auge del feixisme, en aquest cas a Europa, i ha assegurat que la política "de murs i deportacions" no contribueix a la llibertat al continent.