Espanya té autoritzades gairebé tres milions d'armes, de les quals 8.459 són curtes del tipus B, les qualificades com d'autodefensa particular i a les quals es va referir el líder de Vox, Santiago Abascal, partidari d'un «canvi radical urgent en la llei» perquè els ciutadans puguin disposar d'aquest tipus d'arma en «situacions d'amenaça real». En una entrevista al web armas.es, el líder de Vox va admetre que té llicència per portar una del tipus B, les armes de foc curtes per a particulars. Abascal es va queixar de situacions, segons el seu parer injustes, com la condemna a dos anys i mig de presó per a un ancià que va matar el lladre que va assaltar casa seva a Tenerife.

La Guàrdia Civil, amb competències exclusives en matèria d'armes, gestiona prop de 1.700.000 llicències i més de 2.900.000 armes (hi ha llicències per a més d'una arma), segons les dades facilitades el 7 de febrer en la inauguració de les noves dependències de la Intervenció d'Armes i Explosius de Madrid. A la seva pàgina web, l'Institut Armat explica que l'expedició de permisos per a aquest tipus d'armes curtes té un «caràcter restrictiu» i que es limita als «supòsits d'especial risc». «La raó de defensa de persones o béns, per ella sola, no justifica la concessió de la llicència B», adverteix. És el director general de la Guàrdia Civil qui autoritza aquest tipus d'armes.

En una resposta parlamentària per escrit a la pregunta del senador Carles Mulet (Compromís), el Govern de Pedro Sánchez va assegurar el passat 14 de desembre que el 2018 hi havia en vigor a tot el territori estatal 8.459 llicències d'armes curtes del tipus B, és a dir, llicències perquè particulars disposin de pistoles o revòlvers. Aquí no s'inclouen les armes reglamentàries dels agents de les Forces de Seguretat o de l'Exèrcit, ni tampoc les de caça o ús esportiu, siguin de foc o no.

Fonts de l'Institut Armat van assegurar que l'última dada de què disposen sobre les llicències de tipus B és de 2017, quan s'havia donat llum verd a 8.048 armes curtes. En la seva resposta per escrit, el Govern xifra en 7.847 les llicències aquell any. També hi va haver 275 llicències denegades.

La Comunitat de Madrid és, de llarg, l'autonomia amb major nombres d'armes curtes amb llicència, amb 2.426 autoritzades el 2017, una xifra que es manté estable des de 2013, encara que amb un lleu descens progressiu en els últims cinc anys. Per províncies, les que tenien més llicències concedides el 2017 del tipus B per darrere de Madrid eren: Múrcia (437 armes curtes), Barcelona (358), Granada (309), Sevilla (298), Astúries (270) o Biscaia (257) .

Armes en un lloc segur

Al contrari del que passa a altres països on l'ús d'armes en defensa pròpia està permès, com als Estats Units, a Espanya aquest ús està restringit prèvia autorització i justificació de la utilització. La llei obliga a protegir les armes de foc en un lloc segur i comunicar la seva pèrdua o robatori.

A la seva pàgina web, la Guàrdia Civil explica que la llicència d'armes del tipus B empara les classificades al seu torn en la primera categoria (pistoles i revòlvers). Hi ha set categories: la segona inclou, entre altres, armes de foc llargues per a vigilància i custòdia; la tercera categoria, armes llargues de tipus esportiu; la quarta, carrabines i pistoles de tir semiautomàtic i de repetició; la cinquena, armes blanques, ganivets i matxets; la sisena, armes de foc antigues i històriques i, finalment, la setena categoria, armes d'injecció anestèsica, arcs o pistoles detonadores. Aquestes categories es reclassifiquen en diverses tipologies, a més de la B per a particulars: Al tipus A hi ha les armes per a les Forces de Seguretat, Exèrcit o Vigilància Duanera; les del tipus C són les de vigilants de seguretat o escortes; les del tipus D, caça major; tipus I, caça menor; i tipus F, les armes per a pràctica esportiva.

Restriccions a partir dels 60 anys

A la seva pàgina web, la Guàrdia Civil informa que, segons el Reglament d'Armes (Reial Decret 137/1993, de 29 de gener), les del tipus B «només podran ser expedides als espanyols i estrangers amb residència a Espanya que siguin majors d'edat». El tràmit es pot realitzar telemàticament i hi ha restriccions a partir dels 60 anys. L'interessat ha de fer constar a la sol·licitud els motius que, «segons la seva opinió, justifiquen la possessió d'una arma curta, i acompanyarà els documents que consideri oportuns». Les llicències d'armes tipus B són concedides pel director general de la Guàrdia Civil i tenen una vigència de tres anys, sense admetre renovació automàtica. L'interessat ha d'adjuntar certificat d'aptituds psicofísiques i d'antecedents penals, així com de violència de gènere. També ha de presentar el pagament de la taxa i la referida justificació per portar la pistola o el revòlver.