La Catedral de Notre Dame, on aquest dilluns s'ha declarat un gran incendi, és una de les catedrals gòtiques més antigues del món.

El temple va ser edificat entre 1163 i 1245. Dedicada a la Mare de Déu, actualment s'hi estaven fent obres de rehabilitació, tot i que seguia oberta al públic.

A la catedral s'arpecien diferents influències estilístiques: per un costat, reminiscències del romànic normand, per altra banda, el ja innovador aprofitament de les evolucions arquitectòniques del gòtic, que donen a l'edifici una lleugeresa i aparent facilitat en la construcció vertical i en el suport del pes de la seva estructura.

Les imatges de l'incendi d'aquest dilluns

L'interior de la catedral destaca per la seva lluminositat i finestrals, així com pels pilars cilíndrics que separen els espais de les naus. En contra del que es va fer després en la majoria d'edificis gòtics, es van dissenyar a manera de columnes gegants, sense columnes adossades.

La planta està demarcada per la formació en creu romana orientada a occident, d'eix longitudinal accentuat, i no és perceptible des de l'exterior. La creu està "incrustada" en l'edifici, envolta per un doble deambulatori, que circula pel cor en la capçalera (a l'est) i es prolonga paral·lelament a la nau, donant lloc, així, a quatre naus laterals.

Entre les parets de Notre Dame s'han celebrat importants esdeveniments, entre ells la coronació de Napoleó Bonaparte, la beatificació de Joana d'Arc i la coronació d'Enric VI d'Anglaterra.

La catedral de Notre Dame té dues torres de 69 metres a la façana. 387 empinats graons en cadascuna d'elles prometen una de les millors vistes a la ciutat. La cripta situada al subsòl va ser descoberta durant les excavacions de 1965 i es va obrir al públic l'any 1980.