El president de l'Equador, Lenin Moreno, va acusar el fundador de Wikileaks, Julian Assange, d'intentar utilitzar l'ambaixada equatoriana a Londres -on va romandre reclòs gairebé set anys- com un «centre d'espionatge» i va considerar que mantenir-lo asilat era ja «insostenible». Assange va ser detingut l'11 d'abril per la policia britànica i s'enfronta a una possible pena de dotze mesos de presó al Regne Unit per violar les condicions de la seva llibertat condicional.

Moreno va negar que aquesta decisió sigui una represàlia per la filtració de documents o una concessió a un altre país. «No podíem permetre que la nostra casa, la casa que li va obrir les portes, es convertís en un centre d'espionatge», va explicar el mandatari equatorià , tot afegint que «aquesta activitat viola les condicions de l'asil; la nostra decisió no és arbitrària sinó basada en el Dret Internacional».

Paral·lelament, el Govern de l'Equador va divulgar tres cartes en què les autoritats britàniques es comprometen a no extradir el fundador de Wikileaks a un país on pugui ser condemnat a pena de mort, encara que en aquestes missives s'afegeix com matís que aquest trasllat sí que es podrà autoritzar si l'Estat receptor garanteix que no s'aplicarà aquest càstig.

Per part seva, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha decidit enviar una carta a la primera ministra britànica, Theresa May, per demanar-li que «alliberi i doni asil polític» a Julian Assange.