El Parlament d'Egipte va aporvar ahir les esmenes constitucionals, inclosa la que amplia el nombre de mandats del president, la qual cosa podria permetre que l'actual mandatari, Abdel Fatah al-Sisi, romangui en el poder fins al 2030.

D'aquesta forma, s'amplien els mandats de quatre a sis anys durant dos períodes consecutius, al mateix temps que es permet a l'actual president presentar-se a un tercer mandat a la finalització dels anteriors, la qual cosa ocorreria el 2024.

L'esmena permet a Al-Sisi presentar-se a dos mandats més de sis anys una vegada finalitzi el seu mandat actual en 2022. En la resta de casos, només permet que un president romangui dos mandats en el càrrec.

Així mateix, el Parlament ha aprovat altres esmenes que instauraran una quota del 25 per cent dels escons per a candidates, a més de tornar a instaurar el lloc de vicepresident, segons ha informat el diari egipci Al Ahram.

La votació suposa un gran pas endavant per aprovar aquests canvis constitucionals, que hauran de ser sotmesos a referèndum, una votació que previsiblement se celebrarà la setmana que ve.

Encara que les veus crítiques temen que els canvis donin una major influència a l'Exèrcit sobre la vida política a Egipte, els seguidors d'Al-Sisi asseguren que aquestes reformes són necessàries per a donar temps al dirigent a desenvolupar i completar els seus majors projectes i reformes econòmiques.