En tot procés de reconstrucció «hi ha un risc d'incendi que és inevitable», va afirmar el president de la comissió de seguretat del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Sans, en referència a l'incendi ocorregut a la catedral de Notre-Dame.

Per a l'enginyer Jordi Sans, que va ser inspector del cos de Bombers de la Generalitat, l'episodi és «un clàssic» i va recordar altres incendis en edificis en rehabilitació com l'ocorregut en el Gran Teatre del Liceu en 1994.

Jordi Sans va explicar que en tots els processos de reconstrucció «hi ha molts equips de gent treballant, que pertanyen a moltes empreses» i encara que la coordinació de tots ells «sigui bona», en algunes fases «hi ha més risc d'incendi».

«El risc zero no existeix», va redundar Sans, que va afegir que la freqüència que ocorrin incidents com el de Notre-Dame «és baixa, però la gravetat és molt elevada».

Durant les rehabilitacions, hi ha dos aspectes que s'han de tenir en compte, segons Sans. D'una banda «s'han de complir les normes i les disposicions legals i per una altra aplicar el sentit comú per no generar situacions de risc», va afirmar.

La fusta «no és molt inflamable, però sí molt combustible», va assenyalar Sans, en referència al fet que l'estructura de Notre-Dame es construís amb fusta, per la qual cosa «el foc va arrasar el sostre de manera molt ràpida».

Així mateix, Sans va atribuir a la «gran solidesa constructiva» el fet que les dues torres s'hagin salvat de l'incendi i no hagin col·lapsat, mentre que l'agulla, que és posterior i es va construir en el segle XIX, «sí ha caigut».

Finalment, Jordi Sans va destacar que el cos de Bombers de París «està format per militars i és dels millors del món» i ha explicat que va conèixer el seu funcionament durant un curs de prevenció d'incendis que va seguir a París.