L'expresident peruà Alan García va morir hores després d'haver-se disparat un tret al cap quan les forces de seguretat van acudir al seu domicili per detenir-lo en relació amb la trama de cobrament de suborns a canvi de contractes públics que protagonitza la constructora brasilera Odebrecht a tota la zona. García -que va ser president entre 1985 i 1990 i entre 2006 i 2011- estava sent investigat per presumptes suborns en la construcció d'un tren per a Lima, projecte en el qual estava involucrat Odebrecht. La policia també va arrestar ahir Luis Nava, ex-secretari general de Presidència, i Miguel Atala, exvicepresident.

Poc després de deixar la Presidència del Perú per primer cop, van començar les denúncies en contra seu per suposada corrupció i els abusos comesos per les forces de seguretat en la lluita contra Sendero Luminoso, que es van traduir en matances de presos i camperols. En qualitat d'expresident es va convertir automàticament en senador vitalici. El 1991, els diputats van proposar als senadors retirar a García aquesta condició per obrir una investigació judicial en contra seva pel delicte d'enriquiment il·lícit. La cambra alta va accedir-hi i la Cort Suprema de Justícia va acusar-lo formalment, però al final l'alt tribunal va considerar que no hi havia «proves suficients» i va arxivar el cas, tornant així a García els seus privilegis.

El 2001, la Cort Suprema va anunciar que tots els delictes dels quals s'acusava García havien prescrit, la qual cosa va permetre el seu retorn des de Colòmbia per endinsar-se novament en la vida política del Perú. Aquell mateix any va tornar a provar sort a les urnes, si bé va ser derrotat per Alejandro Toledo. Va esperar el seu moment fins al 2006, compaginant l'activitat política amb la docència universitària, per recuperar el poder derrotant Ollanta Humala a les eleccions presidencials.

Paral·lelament, l'expresident Pedro Pablo Kuczynski va ser internat en una clínica de Lima en patir problemes cardíacs. Kuczynski es trobava detingut també pel cas Odebrecht.