El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va garantir ahir que les Forces Armades estan decidides a defensar «la sobirania nacional i la Constitució» enfront d'«un grup de traïdors» a les ordres dels Estats Units.

«Un grapat de traïdors que es venen als interessos dels EUA, no tacarà l'honor militar de la pàtria», va publicar Maduro al seu compte de Twitter.

«La nostra Força Armada Nacional Bolivariana està profundament compromesa amb la protecció del poble, la defensa de la sobirania nacional i la Constitució, és una institució de moral i llums», va afegir el mandatari abans d'emprendre una visita a un centre d'entrenament militar a l'estat de Cojedes (nord-oest del país) per presenciar els Exercicis Militars dels Cadets d'Universitat Militar Bolivariana.

Maduro passa revista en un moment en què l'oposició liderada per Joan Guaidó tornarà a sortir als carrers a la recerca del suport dels militars, imprescindible per guanyar l'operació Llibertat que es va proposar enderrocar el mandatari veneçolà.

El president, per la seva banda, qualifica els fets d'«escaramussa colpista» i assegura que ha estat derrotada. L'ambaixador de Veneçuela a les Nacions Unides, Samuel Moncada, va acusar ahir al president de Colòmbia, Iván Duque, d'actuar com un «sicari» del president dels EUA, Donald Trump, contra el seu país.

«Encoratjat pels EUA, el Govern de Duque satura els mitjans de comunicació amb falses notícies d'atacs planejats des de Veneçuela» per justificar un «contraatac defensiu en territori veneçolà», va estimar l'ambaixador.

«I així, (Duque) es converteix en el sicari de Trump contra Veneçuela», va publicar el diplomàtic al seu compte de Twitter, abans d'assenyalar que Washington manté en la seva legació en territori colombià milers d'empleats, de la mateixa manera que a l'Iraq durant el període de la invasió.

«L'Ambaixada dels EUA a Bogotà té 3.000 «diplomàtics». L'Ambaixada dels EUA a l'Iraq durant la guerra d'ocupació tenia 5.000. Avui no hi ha una altra ambaixada al món amb tant personal i està clar que des de Bogotà es prepara una agressió contra Veneçuela», va reblar el diplomàtic.

Arrest de civils i militars

El fiscal veneçolà Tarek William Saab va informar ahir que la Fiscalia va sol·licitar la detenció de 18 persones, civils i militars, acusats de participar en l'inici de l'operació Llibertat, impulsada per l'autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó per enderrocar Nicolás Maduro.

Tot i això, el fiscal va destacar que probablement arribin a detenir més de 20 persones. «El que s'està fent, sense cap tipus d'impuls, (...) amb la Constitució en mà, seguirà realitzant-se amb els moments històrics que la pròpia justícia i el poble requereix. Aquests ciutadans al marge de la llei seran sancionats severament perquè són traïdors a la pàtria», va assenyalar Saab durant una entrevista realitzada pel programa 360 graus que transmet la televisió estatal veneçolana (VTV).

Durant l'entrevista va definir Juan Guaidó i Leopoldo López com uns «psicòpates» que l'únic que pretenen és «provocar un bany de sang en dur a militars desertors amb armes de guerra d'alt calibre».

Així mateix, va acusar Leopoldo López de ser un covard. «Ell és un covard que es va amagar allà. Tota la vida va ser un covard», ha afegir alhora que va criticar el Govern d'Espanya per «donar-li refugi amb l'al·legat simple que són hostes i no asilats».

Pressions d'Espanya

Paral·lelament, l'autoproclamat «president encarregat» de Veneçuela, Joan Guaidó, va emetre un comunicat aquest dissabte en el qual va demanar als veneçolans que surtin al carrer i es concentrin davant de les «seus castrenses» amb l'objectiu de «portar un missatge a la família militar perquè es desvinculin del règim pel seu propi futur, el dels seus i el del seu país».

Leopoldo López Gil, pare de l'opositor veneçolà Leopoldo López, va subratllar ahir que Espanya està rebent «pressions internes i externes» per la presència del seu fill a la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas i va dir «entendre» que el Govern de Pere Sánchez hagi cridat a limitar la seva activitat des de l'Ambaixada espanyola pel seu desig de mantenir unes bones relacions amb l'Executiu de Nicolás Maduro.