El Govern equatorià va fer ahir un pas més en la seva ofensiva contra Julian Assange. La Fiscalia General de l'Estat del país sud-americà va acordar escorcollar l'habitació de l'ambaixada d'aquest país a Londres, en la qual el ciberactivista va residir durant set anys i va lliurar als EUA tots els seus documents, telèfons mòbils, arxius informàtics, ordinadors, unitats de memòria, CDs i qualsevol altre dispositiu, segons una notificació oficial.

Els EUA reclamen al Regne Unit l'extradició d'Assange. Un tribunal nord-americà demana jutjar el fundador de Wikileaks, a qui acusa d'un delicte d'intromissió informàtica penat amb fins a cinc anys de presó. El 2010 el portal de l'australià va filtrar a mitjans de comunicació 450.000 documents secrets de milers de comunicacions internes dels Estats Units sobre les guerres de l'Afganistan i l'Iraq. L'activista va ser detingut el passat 11 d'abril a la seu diplomàtica de l'Equador i lliurat a les autoritats britàniques.

Segons El País, l'escorcoll de l'habitació precintada d'Assange tindrà lloc el proper dia 20 en el marc d'una comissió rogatòria (petició d'ajuda judicial) del Departament de Justícia dels EUA a l'Equador. La nota assenyala que es durà a terme a les nou del matí i que la confiscació dels documents i arxius personals de l'activista l'efectuarà el capità de policia Diego López i el sergent segon Milton Jaque, perit de la secció de informàtica forense. La decisió d'intervenir totes les pertinences d'Assange ja ha estat comunicada al seu advocat a l'Equador, Carlos Poveda.

Assange, de 47 anys, va gaudir de la protecció i suport del Govern equatorià durant l'etapa del president Rafael Correa. Se li va concedir asil polític i se li va permetre refugiar-se a la seva legació diplomàtica a Londres després d'esgotar totes les instàncies judicials davant les quals va recórrer la decisió de ser extradit a Suècia. La justícia d'aquell país el reclamava davant les autoritats britàniques perquè respongués a l'acusació de dos delictes contra la llibertat sexual.

El canvi de Govern a l'Equador i l'acostament d'aquest país als EUA amb Lenin Moreno ho ha canviat tot. L'actual president ha trencat el llegat del seu antecessor. Va començar establint un dur protocol de visites i condicions de vida de l'activista a l'ambaixada, va permetre la seva detenció el passat dia 11 i ara ha acordat l'escorcoll de l'habitació del fundador de Wikileaks i el lliurament als EUA de tot el material informàtic de la persona a la qual l'Equador va atorgar la condició d'asilat.

Baltasar Garzón, advocat d'Assange, va qualificar el lliurament als EUA de les pertinences del seu defensat d'«absoluta vulneració de l'Equador de la institució d'asil». «És incomprensible que el país de protecció ara aprofiti la posició privilegiada d'haver-lo acollit per remetre les seves pertinences al país que el persegueix. Pertinences que hauran estat intervingudes sense manament judicial, sense protecció dels drets de l'asilat, sense respecte a la cadena de custòdia», va afegir Garzón. «El que s'agreuja amb el mecanisme d'escorcoll il·lícit que es va desplegar a l'ambaixada i que ha estat denunciat. La vulneració sistemàtica dels drets d'Assange està superant els límits d'allò imaginable», va apuntar.

La cooperació judicial de l'actual executiu de l'Equador amb els EUA es va iniciar fa mesos. La justícia equatoriana va permetre que les autoritats nord-americanes prenguessin declaració al personal diplomàtic de la seva ambaixada a Londres. En el marc d'aquesta col·laboració, els advocats d'Assange no descarten que s'hagin tramès als EUA gravacions i documents sostrets a l'activista i a un dels seus advocats en una suposada operació d'espionatge per facilitar informació als Estats Units sobre l'estratègia de la seva defensa.