La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, va justificar ahir la retirada temporal de la fragata espanyola Méndez de Núñez del grup de combat encapçalat pel portaavions USS Abraham Lincoln en el fet que els Estats Units decidís un canvi de missió unilateral no pactat amb Espanya.

Margarita Robles va insistir que la interrupció «provisional» de la fragata espanyola en la integració en el grup de combat estatunidenc «entra dins de la normalitat» després d'al·legar que la nova missió del portaavions decidida pels Estats Units en el marc de la recent escalada militar amb l'Iran no s'ajusta a l'acord entre els Estats Units i Espanya de fa dos anys, la «finalitat» principal dels quals era «commemorar, celebrar el cinquè aniversari de la volta al món» i la formació i certificació de la dotació espanyola de la fragata.

L'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca va informar el 5 del desplegament del portavions USS Abraham Lincoln i diversos bombarders a Orient Pròxim amb l'objectiu de contrarestar «senyals clars» d'amenaces per part de l'Iran a la regió.

El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, va recalcar que els EUA «no té cap motiu per denunciar l'acord» que garanteix que l'Iran no es dota d'armes nuclears, perquè ha complert «escrupolosament», segons l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica. I va criticar l'«unilateralisme» de la Casa Blanca.