La Fundación Villacisneros ha denunciat davant la Fiscalia General de l'Estat la celebració de 196 homenatges a etarres al llarg de l'any 2018, el que qualifiquen com a «actes d'humiliació a les víctimes i enaltiment de la banda terrorista». Segons van informar en un comunicat, han demanat al ministeri públic «acabar amb la impunitat» que suposa la celebració d'aquests actes d'enaltiment.

El seu president, Íñigo Gómez-Pineda, va assenyalar en una nota que «no podem romandre impassibles davant de la humiliació permanent a les víctimes del terrorisme. Les nostres lleis de reconeixement i suport a les víctimes estableixen com a obligació dels poders públics evitar la realització d'actes públics d'homenatge a terroristes».

A l'escrit, la fundació sol·licita a la Fiscalia «acabar amb la impunitat d'aquests actes», per al que demana la implicació de la Delegació del Govern al País Basc i la col·laboració dels cossos policials «perquè els seus promotors responguin davant la justícia».

La Fundació sol·licita a la Fiscalia mesures per acabr amb aquests homenatges, entre els quals hi hauria que es requereixi a la Delegació del Govern al País Basc el compliment de l'article 61 de la llei de víctimes, en què es recull que l'Estat «assumeix la defensa de la dignitat de les víctimes». També es demana en la denúncia que es donin ordres a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil perquè aportin la informació de què disposin sobre els fets denunciats.