31 de maig de 2019
31.05.2019
Diari de Girona

Un 45 per cent dels espanyols aposten perquè Sánchez governi en coalició

La meitat dels que opten per un pacte prefereixen que aquest sigui entre el PSOE i Unides Podem El darrer baròmetre del CIS estableix que el Partit Popular passaria a ser la quarta força amb només un 9,4 per cent de suport, per darrere dels socialistes, Ciutadans i Podem

31.05.2019 | 00:16
Pablo Iglesias i Pedro Sánchez, reunits a La Moncloa en una foto d'arxiu.

El 45% dels espanyols vol que, després de les eleccions generals es formi un Govern de coalició i d'aquest percentatge la meitat aposta per incloure-hi Unides Podem, segons reflecteix el Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de maig. D'una banda, el CIS pregunta quin govern hauria de sortir dels resultats del 28 d'abril i l'opció amb més suport és la de formar un Executiu de coalició entre diversos partits, davant d'un 38,2% que entén que hauria de governar el PSOE per haver estat el partit més votat. Només un 5,5% aposta per repetir eleccions.

Als que volen un govern de coalició (el 45 per cent), el CIS els va preguntar qui haurien de formar-lo i aquí la meitat s'inclina per que el PSOE integri Unides Podem, ja sigui incorporant també nacionalistes i independentistes (16,1%) o amb aquestes formacions sobiranistes des de fora (34,1%). Per contra, l'opció d'un govern de coalició entre PSOE i Ciutadans només és avalada pel 24,5% dels que aposten per un Executiu compartit.

Ara bé, si les dades de les dues preguntes s'uneixen i es pren com a referència el conjunt dels enquestats i no només aquells que volen un pacte de govern, el CIS interpreta que l'opció d'un Executiu en solitari de Pedro Sánchez puja al 49,8%, mentre que baixa al 27% l'exigència que s'inclogui Unides Podem, amb o sense sobiranistes (8,7 i 18,3% respectivament), i cau al 13,2% el suport a una aliança PSOE-Ciutadans.

En un altre moment de l'enquesta, en ser preguntats a qui prefereixen com a president del Govern, el socialista Pedro Sánchez apareix destacat amb un suport del 39% i per darrere hi ha el líder de Ciutadans, Albert Rivera, amb un 13,3%, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, amb el 10,6%.

En la valoració de líder es manté al capdavant Sánchez amb una nota mitjana de 5,1 punts, l'únic que aprova, i per primera vegada Pablo Iglesias escala fins al segon lloc marcant el seu rècord personal amb 4,2 punts, superant fins i tot Rivera (4) i Garzón (3,9). Pablo Casado, del PP, i Santiago Abascal, de Vox, tanquen la llista amb 3,2 i 2,6 punts, respectivament.

Després de les macroenquestes electorals de març i abril per a les generals i europees, el baròmetre de maig torna a la seva mida habitual i es basa en 2.985 entrevistes personals realitzades a 294 municipis de 48 províncies entre els dies 1 i 11 de maig, en plena ressaca de les eleccions generals. En ser preguntats pel seu vot en unes noves eleccions, un 30,1% confirma el seu suport al PSOE, un 13,4% opta per Ciutadans, un 12,6% per Unides Podem i només un 9,4% garanteix el seu vot al PP i un 4,4% a Vox. Això sí, hi ha un 7,5% que no votaria i un 10,3 que no saben o no contesten.

Paral·lelament, els ciutadans que desqualifiquen la conjuntura política que han deixat les eleccions generals del passat 28 d'abril sumen el 52,8% dels entrevistats, un percentatge que és 26 punts inferior al dels que consideraven que la situació estava «malament o molt malament» a l'estudi anterior.

La llista de problemes torna a estar liderada per l'atur, que rep un 64,6% de mencions, incrementant-se tres punts respecte l'abril, i la classe política està al segon lloc, encara que amb menys mencions que el mes anterior, quan apareixeria el tercer de la llista, en passar del 31,4% dels qüestionaris, el seu rècord fins ara, al 27,8%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook