La ronda de consultes del rei amb els representants polítics dels partits amb escó desemboca en una nova aritmètica per a la investidura. La decisió dels tres diputats de JxCat de mantenir les seves actes malgrat estar suspesos i el suggeriment d'UPN d'intercanviar abstencions amb el PSOE han alterat les especulacions sobre els suports de Pedro Sánchez.

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha confirmat després de la seva entrevista amb Felip VI que Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez conservaran les seves actes com diputats electes malgrat la suspensió i de tot el que comporta: no votar, entre altres conseqüències.

Ahir, el president d'UPN, Javier Esparza, va avançar que la seva formació estaria disposada a facilitar la investidura de Sánchez si, a canvi, els socialistes navarresos faciliten la seva en la comunitat foral. No va parlar d'abstencions, però és l'opció que es va obrir pas.

UPN compta amb dos escons al Congrés i JxCat té set, però en estar suspesos tres, intervé en les votacions amb quatre.

A l'espera de que es tanqui la ronda de consultes del rei en les pròximes hores i que Cs i PP corroborin que no pensen afavorir la investidura del previsible candidat socialista a la Presidència del Govern, la xarxa de suports de Sánchez continua sense estar teixida, i no només perquè el PSOE no hagi iniciat contactes.

Cap grup ha deixat clar que donarà suport a Sánchez sense abans negociar condicions: el PRC (1 diputat) ha demanat que arribi l'AVE a Cantàbria; Compromís (1), un canvi en el finançament autonòmic; el PNB (6), que no hi hagi pactes psoe-Cs (ho va dir fa dies perquè ningú d'aquest partit ha comparegut davant la premsa a Madrid); i Unides Podem (42) ha plantejat eixos econòmics i un Govern de coalició.

Aquests quatre grups sumen 50 diputats i són els que, malgrat tot, aguanten en el terreny del probable suport a Sánchez. Els 123 escons del PSOE donarien al candidat socialista 173 sís.

La investidura, de tirar endavant, ho faria en segona votació, ja que en la primera la necessària i obligatòria majoria absoluta (176) queda descartada.

En les dues votacions no estaran els quatre diputats suspesos: Oriol Junqueras (ERC); Sànchez, Turull i Rull (JxCat).

Es tracta d'un factor rellevant per al líder del PSOE perquè tots dos partits independentistes, per ara, es mouen en el no i, si els quatre presos retenen les actes el dia de la segona votació (sembla que al juliol), hi hauria quatre nos menys.

En el cas que Junqueras renunciï per ser eurodiputat, Sánchez restaria al seu rebuig tres vots.

Unir els vots en contra al secretari general del PSOE suposa fer una cadena de 66 diputats del PP, 57 de Ciutadans i 24 de Vox, la qual cosa ja col·loca els nos en 147.

ERC, 14 (sense Junqueras); Coalició Canària, 2; JxCat, 4 (sense els tres presos); i Bildu, 4, allarguen la cadena del rebuig a 171 nos.

És llavors quan els focus s'aturen en els dos diputats de la coalició Navarra Suma, que van formar per al 28A i el 26M UPN, Cs i PP. La possibilitat que aquests dos parlamentaris s'abstinguin fan a Sánchez president i, si es decanten pel no, es produirà un empat a 173.

Semblant especulació realça la transcendència del que faci Junqueras amb la seva acta, ja que si renuncia a ella per recalar en el Parlament europeu i el substitueix al Congrés un altre electe d'ERC, la forquilla del no s'elevaria una mica als 174 vots en contra i Sánchez no seria president.

Així que la investidura del líder del PSOE depèn en aquest moment de Navarra, sempre que s'asseguri els sís esmentats abans.

Una altra opció, remota, és que els socialistes negociïn una abstenció global en l'espectre nacionalista i independentista de la Cambra.