El PSOE va confirmar la determinació del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, de presentar-se a la investidura «en breu» tingui o no tingui lligats abans tots els suports que li garantirien superar la votació. Així ho va expressar el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, que contempla l'escenari que hi hagi vots que es decideixin «en el mateix moment» del debat d'investidura. El que el candidat no contempla en cap cas, segons el ministre de Foment en funcions, és ajornar la convocatòria del ple d'investidura fins a tenir assegurada una votació favorable.

Sense precisar la data exacta, Ábalos va assegurar que la investidura «serà aviat» perquè «Espanya necessita un govern» i els socialistes «respondran a aquesta necessitat en breu», perquè «no tenir govern té un cost d'oportunitat molt important per a moltes qüestions» i els qui ho lamentaran seran els «ciutadans» i les «administracions», va argumentar.

Per això els socialistes, va explicar, no entraran «en una espiral de condicionar aquesta investidura, de si hi ha suports o no hi ha suports». «A la investidura ens hi presentarem perquè la prioritat és que hi hagi govern a Espanya», va afegir.

Paral·lelament, el nou Executiu que conformarà Pedro Sánchez modificarà el nom de l'actual Ministeri de Foment, que passarà a anomenar-se Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, per centrar els seus esforços en l'objectiu de desenvolupar una mobilitat sostenible, eficient i segura. Així ho va anunciar la secretària general de Transport del Ministeri de Foment, María José Rallo, durant la XLII Assemblea General de l'Associació del Transport Internacional per Carretera celebrada a Granada.

Per part seva, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va assenyalar que és «optimista» davant la marxa de les negociacions amb el PSOE, i va assegurar que «més d'hora que tard» hi haurà un govern de coalició que «afronti els reptes fonamentals del país i que doni estabilitat a Espanya». Es va mostrar convençut que les dues formacions es posaran d'acord per formar aquest Executiu, i va admetre que per a la seva formació el model del govern valencià pot ser replicat a escala estatal.

Tot i aquest optimisme, Iglesias va advertir que espera que el PSOE no els estigui «mentint» sobre la intenció de constituir amb ells un govern progressista, i va destacar que seria decebedor que mentre la dreta es posa d'acord en cinc minuts per formar coalicions, ells no ho aconseguissin.

«No és urgent»

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va mantenir la incògnita sobre què farà el seu partit a la propera sessió d'investidura del president del Govern en funcions i va considerar que «no és urgent» prendre una decisió. Va assegurar que aquesta qüestió no es va tractar en la tradicional reunió dels dilluns de la direcció del partit, i va concloure que «quan hi hagi una decisió presa es comunicarà; no és una decisió urgent i es comunicarà quan calgui». El partit d'Oriol Junqueras considera que «la pilota es troba a la teulada de Sánchez», a qui demanen que, si vol el suport dels republicans, digui públicament si vol una via dialogada per afrontar el conflicte català o continua acceptant que el problema es dirimeixi als tribunals.

Finalment, la portaveu de l'Executiva de Ciutadans, Inés Arrimadas, va insistir que el seu partit votarà en contra de la investidura de Sánchez com a president del Govern perquè el PSOE pacta amb partits nacionalistes i fins i tot governarà juntament amb ells a diversos municipis. «No farem president Sánchez amb els nostres vots perquè el sanchisme és dolent per a Espanya» i perquè «està permetent que el seu partit governi amb Junts per Catalunya i amb ERC a molts municipis de Catalunya», va afegir.