Els posicionaments entre el PSOE i Unides Podem per concretar la fórmula del Govern de cooperació que pretenen formar romanen «molt allunyats» després de l'última reunió discreta que van mantenir els líders de totes dues formacions, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, dilluns passat a La Moncloa, van informar fonts de la direcció del PSOE. Malgrat això, els socialistes continuen considerant Unides Podem el «soci preferent» i continuaran «amb la màxima disposició d'enteniment» per buscar un acord de legislatura, van garantir les mateixes fonts.

L'escull principal entre totes dues formacions continua sent la intenció de Podem d'entrar al Consell de Ministres, mentre que els socialistes preferirien que la col·laboració amb la formació morada es limités a pactar un programa de govern.

El màxim al que estarien disposats a cedir en el PSOE és a incloure al gabinet de ministres un perfil professional de reconegut prestigi en el seu àmbit d'actuació que se situés a l'òrbita ideològica de Podem, sense que necessàriament hagi format part en alguna ocasió de les llistes electorals d'aquest partit. Els socialistes sí que s'han mostrat partidaris de pactar amb Podem un programa de Govern i justifiquen el seu rebuig a l'entrada de membres de la cúpula del partit morat a l'Executiu en el fet que només amb Podem no arriben a la majoria absoluta.

De fet, alguns partits la col·laboració dels quals podria arribar a ser necessària per superar la investidura han mostrat el seu rebuig a l'entrada de Podem al Govern, com és el cas de Coalició Canària o fins i tot ERC.

Tercera reunió

La reunió entre Sánchez i Iglesias de dilluns és la tercera trobada que han mantingut -o almenys de les que s'ha tingut coneixement- des de la celebració de les eleccions generals el passat 28 d'abril. A diferència de les dues primeres reunions, que van ser públiques, aquest es va celebrar de manera discreta.