21 de juny de 2019
21.06.2019
Diari de Girona

Els líders de la UE no es posen d'acord sobre el repartiment de càrrecs

Merkel defensa que Weber ha de presidir la Comissió Europea mentre Macron s'hi oposa

21.06.2019 | 00:12
Els líders de la UE no es posen d'acord sobre el repartiment de càrrecs

Els líders de la UE reunits en una nova cimera a Brussel·les no van aconseguir desbloquejar el repartiment de càrrecs a les institucions tot i que la sensació general és que tothom voldria tenir un acord a sobre de la taula abans de la constitució del Parlament Europeu el proper 2 de juliol. El Partit Popular Europeu, liderat per la cancellera alemanya, Angela Merkel, va plantar cara al president francès, Emmanuel Macron i l'acord sembla ara mateix molt llunyà.

Aquesta era la sensació del president del Consell Europeu, Donald Tusk, que va assegurar que després dels «últims contactes sobre els nomenaments abans de l'inici del Consell Europeu, ahir era cautelosament optimista, avui soc més caut que optimista».

Tot i que Macron va assegurar a la seva arribada a la cimera que és un «error» interpretar la situació com un xoc entre Alemanya i França, la veritat és que Merkel manté un suport sense fissures al candidat del PPE a presidir la Comissió Europea, el també alemany Manfred Weber, mentre que el mandatari francès posa en dubte que sigui la persona adequada.

El Parlament Europeu reclama que el proper president de la Comissió sigui un dels cap de llista dels partits europeus a les eleccions de maig -Weber (PPE), Frans Timmermans (S&D) o Margrethe Vestager (ALDE) -, però els líders rebutgen automatismes i exploren altres perfils.

Els populars es mantenen ferms respecte al fet que aquest càrrec l'ha d'ocupar el seu candidat perquè han estat la força més votada a la nova Eurocambra, però la resta de grups els van traslladar que ningú li dona suport, el que col·loca la discussió en una situació de bloqueig. Amb el rebuig de la resta de famílies polítiques, la designació de Weber és inviable i suposaria, a més, deixar fora la resta de caps de llista dels partits europeus.

En tot cas, la família socialdemòcrata, que té en el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i en el portuguès Antonio Costa els seus negociadors, manté les seves aspiracions a situar Timmermans al capdavant de l'Executiu comunitari. «La persona que ha de ser escollida és la persona que compti amb més suport», va assegurar Sánchez.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook