Els Estats Units van imposar sancions específiques contra el líder suprem de l'Iran, Alí Jamenei, i vuit alts càrrecs de la Guàrdia Revolucionària, i congelarà «milers de milions de dòlars» addicionals d'actius iranians com a part d'un nou paquet de restriccions emeses després de l'atac contra un avió no tripulat nord-americà la setmana passada quan volava prop de la costa d'Iran.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar que aquestes sancions són una «resposta contundent i proporcionada a les accions cada vegada més provocadores dels iranians». «Seguirem augmentant la pressió sobre Teheran fins que el règim abandoni les seves perilloses aspiracions i activitats», va afegir.

El secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, va aclarir durant l'anunci que les sancions han estat adoptades una vegada més sense consultar amb els aliats internacionals de Washington, els qui encara mantenen contactes diplomàtics amb Teheran com a signants de l'acord nuclear de 2015 del qual el president nord-americà es va desvincular unilateralment l'any passat.

Les sancions tindran com a objectiu «negar a la cúpula de poder iraniana l'accés a recursos financers», segons un comunicat emès pel Departament del Tresor, en què avisava que «qualsevol institució financera estrangera que faciliti, sabent-ho, qualsevol transacció» al líder iranià o als seus assessors «serà expulsada del sistema financer nord-americà».

Mnuchin va avisar en una compareixença que també imposaran a finals d'aquesta setmana sancions contra el ministre d'Exteriors, Mohamad Yavad Zarif, el qual durant els últims dies ha presentat proves que el dron nord-americà va ser abatut a territori iranià i, per tant, el seu país podia realitzar aquesta acció.

Entre els comandants de la Guàrdia Revolucionària sancionats destaca Alí Reza Tangsiri com a «màxim responsable d'una estructura dissenyada per sabotejar vaixells a aigües internacionals».