El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va suspendre ahir a mig matí la cimera extraordinària entre els 28 per consensuar el repartiment d'alts càrrecs de la UE. Davant el bloqueig per pactar un paquet de noms, i en especial, el del successor de Juncker al capdavant de la Comissió Europea, el polonès va decidir suspendre les converses i reprendre-les dimarts a les 11 del matí. El principal escull en les negociacions es troba en la presidència de la Comissió Europea, que es disputen socialistes i populars.

Si bé l'holandès Frans Timmermans es perfilava durant la matinada com el principal candidat en comptar amb el suport dels liberals, les reticències en el si del PP europeu per cedir l'alt càrrec va impedir el consens. En qualsevol cas, van confirmar alguns líders en abandonar l'edifici del Consell, no es va arribar ni tan sols a fer cap votació.

L'escenari preferit continua sent el del consens, si bé fonts del Consell apunten que és «probable» que sí que hi hagi un vot avui primer sobre un «paquet» per repartir els alts càrrecs i després sobre «noms concrets» per ocupar-los.

«Fracàs» i «mala imatge»

El president francès, Emmanuel Macron, va carregar durament contra el bloqueig en les negociacions i va arribar a parlar de «fracàs». «No s'ha trobat cap resultat, donem molt mala imatge a Europa», va dir als periodistes Macron, que va admetre que ningú pot estar «satisfet» després del fiasco de les prop de 18 hores de converses infructuoses. Segons ha explicat el francès, de la família liberal, hi ha problemes «extremadament profunds», com ara les divisions polítiques internes en la família dels populars europeus però també la «divisió geogràfica».

«El que manca a la taula és el sentiment i el deure de defensar l'interès general europeu», va dir sense fer menció a cap país en concret. «Cal tornar amb escenaris concrets i preparats», va dir Macron, que confia que cal «moure's» i acostar posicions perquè pugui haver-hi un acord «en algunes hores» a partir de les 11 del matí d'avui, quan tornaran a reunir-se.

Fonts diplomàtiques del Consell recorden que fa cinc anys hi va haver fins a tres cimeres per acordar el repartiment de càrrecs. «Encara tenim temps», asseguren, si bé reconeixen la dificultat d'obtenir una majoria entre estats i Eurocambra per nomenar el president de la Comissió Europea.

D'altra banda, també hi ha hagut països, com Itàlia, que s'han mostrat contraris a què la proposta s'ideés als marges de la cimera entre els líders d'alguns estats, que van coincidir al G20 a Osaka, el Japó, abans de la cimera a Brussel·les. «M'ha deixat perplex», va admetre en sortir de la trobada ahir a mig matí el primer ministre italià Giuseppe Conte, que va matisar que el seu problema era el procediment i no el nom de Timmermans, que és una persona «de valor i gran experiència».

Fonts diplomàtiques europees asseguren que Tusk també va quedar «sorprès» pel pla d'Osaka i era «escèptic» sobre les seves possibilitats d'èxit per les seves «debilitats» en l'equilibri geogràfic, de gènere i també polític.

A més, es queixen que els estats involucrats en l'acord li van assegurar que hi hauria una «àmplia majoria» entre els socis europeus per donar-hi suport i que les hores prèvies a la cimera es va revelar que un sector del PP europeu no hi estava d'acord. Tot i això, fonts diplomàtiques europees afirmen que durant la reunió de diumenge i dilluns es van posar «molts noms sobre la taula» per valorar les combinacions.