Pedro Sánchez es reuneix avui amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, amb l'aval unànime de la cúpula del PSOE per proposar-li un govern monocolor «de cooperació, no de col·lació», obert això sí, a cedir càrrecs intermedis, sempre que s'avanci prèviament en els continguts sobre la base del programa electoral del PSOE. En la reunió, el president del Govern en funcions entregarà a Iglesias un document base per a la negociació titulat «Espanya avança. Proposta oberta de cooperació per a un govern social, feminista, ecologista, europeista i progressista». Un document, de 38 pàgines, síntesi del programa amb el qual el PSOE es va presentar a les eleccions generals del 28 d'abril i que serà a més la base del discurs d'investidura de Sánchez en el Congrés del pròxim 22 de juliol.

Ho va explicar ahir la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que considera que l'«ordre lògic» per a la negociació d'investidura és fixar primer el «perímetre sobre el qual hi ha acords» i després «concretar més» l'àmbit de la «cooperació institucional».

Narbona entén que cal començar a negociar un programa, unes mesures que dur a terme al llarg de la legislatura i, si s'avança en aqueix capítol, negociar després els càrrecs.

No obstant això, va insistir en la dificultat que hi hauria amb un Govern de coalició amb Podemos quan subsisteixen importants diferències en qüestions importants com Catalunya, malgrat que el document que entregarà demà Pedro Sánchez a Pablo Iglesias no conté cap punt d'acord sobre aquest assumpte.

En qualsevol cas i per treballar en aquest pacte programàtic, el PSOE ha designat a una comissió negociadora dirigida per la sotssecretària general, Adriana Lastra.

Iglesias critica l'oferta del PSOE

El líder de Podem, Pablo Iglesias va criticar ahir l'oferta del PSOE. En una entrevista a Telecinco, va assegurar que és un «retalla i enganxa» del programa que ell ja coneixia, segons va informar el País, i que suposa fer «molts passos enrere». Iglesias també es va mostrar disposat a donar «garanties» Sánchez, respecte a Catalunya, i li va oferir «lleialtat» en el seu «lideratge» sobre aquesta qüestió.

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, va avançar que plantejarà al president del Govern i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, una negociació «integral» de programa i d'equips de Govern i va demanar als socialistes que deixen ja les «excuses» perquè des d'Unides Podem no han deixat de «flexibilitzar» la seva posició per aconseguir un acord. «Volem negociar ja», va incidir.