El Ministeri de Defensa turc va anunciar aquest divendres que s'ha efectuat el primer lliurament del sistema rus de defensa S-400.

De fet, l'OTAN considera que aquests míssils antiaeris no han de ser utilitzats per cap dels membres de l'Aliança i l'ús de la qual EUA ha amenaçat que pot ser fins i tot motiu de sancions.

«El primer lot del sistema de defensa de míssils S-400, que s'ha adquirit per a cobrir les necessitats de defensa aèria i de míssils a Turquia, va començar a arribar a la Base Aèria de Mürted a Ankara a partir del 12 de juliol de 2019», va assenyalar Defensa en un comunicat.

Concretament, va ser el canal públic TRT que va mostrar les primeres imatges de les tres aeronaus aterrant a la Base Aèria d'Ankara, iniciant el desplegament del sistema de defensa rus al país.

Aquesta entrega respon al contracte de subministrament signat entre Turquia i Rússia l'abril de 2017, encara que avui dia no s'ha anunciat quan acabarà la instal·lació ni quan estaran operatius els míssils antiaeris.

La compra dels S-400 per part d'Ankara va ser denunciada per Washington, que va reaccionar amenaçant de suspendre la participació de Turquia en el programa de desenvolupament dels caces F-35 i fins i tot amb la imposició de sancions al país.

El govern de Washington el preocupa que Turquia utilitzi els F-35 prop del sistema antimíssils S-400, ja que podria donar lloc a una transferència d'informació i crear forats de seguretat en el sistema de l'OTAN. L'Aliança Atlàntica també va advertir que els míssils russos són incompatibles amb el sistema de defensa de l'entitat.

D'altra banda, Turquia insisteix que està en el seu dret d'adquirir el material necessari per garantir la seva seguretat i que la compra es va decidir, en fracassar l'intent d'adquirir els Patriot dels Estats Units.