16 de juliol de 2019
16.07.2019
Diari de Girona

Comença l'operació per detenir més de 2.000 immigrants als EUA

L'objectiu de les batudes és la detenció de «criminals violents i de delinqüents amb agreujant» Segons algunes organitzacions humanitàries, la deportació «és una amenaça de mort»

16.07.2019 | 00:10
Protestes contra la política migratòria de Trump.

Les autoritats d'immigració dels Estats Units han començat aquesta setmana les seves operacions per detenir més de 2.000 immigrants, susceptibles de deportació, en una desena de ciutats estatunidenques, segons van confirmar fonts del Govern a les cadenes CNN i NBC.

Concretament, les batudes que està duent a terme el Servei d'Immigració i Duanes dels Estats Units (ICE, per les seves sigles en anglès) tindran lloc a Atlanta, Baltimore, Chicago, Denver, Houston, Los Angeles, Miami, Nova York i San Francisco. La ciutat de Nova Orleans també està a la llista, però les operacions han quedat suspeses pel pas de la tempesta tropical Barry.

La prioritat de l'ICE és detenir delinqüents amb agreujant». De fet, els agents del servei van assegurar que no estan utilitzant les acusacions de travessar la frontera il·legal, un delicte menor, com a causa d'arrest en les operacions.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ja havia advertit el mes passat, sobre els plans per accelerar les deportacions d'indocumentats com a prioritat del seu Govern. Aquest, però, no havia anticipat més mesures fins ara, un dia després que el diari estatunidenc The New York Times anticipés aquesta decisió.

Les ONGs adverteixen que als Estats Units hi viuen moltes persones sota ordre de deportació, que mai han estat informades d'això, com exigeix la llei. Per tant, alguns detinguts podrien reobrir els seus casos si troben un advocat.

La Unió Americana de Llibertats Civils (ACL) va presentar una demanda preventiva el dijous, argumentant que a les famílies seleccionades se'ls ha de permetre almenys una audiència davant els tribunals per defensar el seu cas.

«Les amenaces de l'Administració Trump als immigrants atempten en contra de la justícia bàsica i el degut procés», va denunciar en un comunicat la directora executiva de la Unió de Llibertats Civils de Nova York, Donna Lieberman. «Per a les moltes famílies que van venir aquí com a refugiats fugint de la violència, la deportació és una amenaça de mort», va lamentar.


Dures paraules a congressistes

Donald Trump va recomanar aquest diumenge a les dones racialitzades que formen part de l'anomenat Caucus Democràtic Progressista, la secció més radical de la bancada del Partit Demòcrata en el Congrés dels EUA, que tornin a la «catàstrofe» que tenen per país d'origen.

«Em resulta molt interessant veure les congressistes demòcrates, que procedeixen de països els governs dels quals són una completa i total catàstrofe, i els pitjors, els més corruptes i ineptes del món, dir en veu alta i amb menyspreu al poble dels Estats Units, la nació més gran i poderosa sobre la Terra, com portar el Govern», va piular el president.

Encara que les paraules dirigides a les congressistes no es van acabar aquí. «Per què no tornen als seus països i ajuden a arreglar aquests llocs, que estan totalment trencats i infestats de crims. Llavors que tornin aquí i ens diguin com es fa», va sentenciar el president Trump a les seves xarxes socials.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook