Boris Johnson ha estat elegit líder del Partit Conservador britànic i pròxim primer ministre, segons el resultat de l'elecció interna divulgat aquest dimarts.

Johnson, que partia com a favorit per succeir a Theresa May, competia amb l'actual ministre d'Exteriors, Jeremy Hunt, en un procés electoral que va començar el juny passat després de l'anunci de dimissió de la "premier" per la crisi del "brexit".

En les últimes setmanes, els 160.000 militants "tories" van votar en aquestes primàries, després que els diputats del partit celebressin una sèrie d'eleccions per anar eliminant als diferents candidats -un total de 10- fins que en van quedar dos.

Segons les dades aportades aquest dimarts a la formació, Johnson va rebre 92.153 vots enfront dels 46.656 de Hunt, mentre que la participació electoral es va situar en el 87,4%.

Després de ser proclamat líder conservador, en un esdeveniment que va tenir lloc al centre de conferències "Queen Elizabeth II", davant del Parlament de Westminster (Londres), Johnson va agrair el "servei" dedicat per Theresa May a l'agrupació i al Regne Unit.

En un apassionat però molt breu discurs, el nou líder conservador va assegurar que "unirà" al Regne Unit, al qual li "donarà energia" i un esperit "que podem fer" les coses.

També va agrair als membres de la seva formació pel "extraordinari honor i privilegi" que li han conferit. "Sé que hi haurà gent per aquí que qüestionarà el judici de la vostra decisió", ha afegit Johnson, que ha estat criticat pels sectors conservadors que estan a favor d'un "brexit" suau.

El canvi de primer ministre es produirà demà quan May acudeixi al palau de Buckingham per presentar formalment la seva dimissió a la reina Isabel II i comunicar-li que el seu partit té un nou líder.

Després, el "premier" anirà al palau per celebrar l'audiència de rigor amb la cap d'Estat, abans de traslladar-se a la residència de Downing Street per començar a nomenar als seus ministres.

Alguns membres de l'Executiu de May ja van avançar la seva intenció de no servir sota el mandat de Johnson, entre ells el proeuropeu titular d'Economia, Philip Hammond; el ministre de Justícia, David Gauke, i el responsable de Cooperació Internacional, Rory Stewart.

Durant la campanya interna "tory", Johnson ha deixat clar que complirà amb la data del "brexit" del 31 d'octubre, un procés que va qualificar de "a tot o res", el que ha fet témer sobre la possibilitat que el país surti de la UE sense cap pacte.

L'exministre d'Exteriors ha recalcat que el Regne Unit pot sortir del bloc europeu amb un acord si el país té "la voluntat i l'esperit" per fer-ho.