L'exprimer ministre de la Xina Li Peng, conegut com 'el carnisser de Pequín' pel seu paper durant les protestes a la plaça de Tiananmen, va morir dilluns als 91 anys, segons han confirmat aquest dimarts les autoritats.

El Govern del gegant asiàtic ha descrit a Li en el seu comunicat com un "excel·lent membre" del Partit Comunista de la Xina (PCX), un "increïble revolucionari proletari" i un "estadista", tal com ha recollit l'agència xinesa de notícies Xinhua .

Li va ser primer ministre de la Xina entre 1987 i 1998 i president de l'Assemblea Popular Nacional entre 1998 i 2003. Durant les protestes de Tiananmen va ser un dels membres de l''ala dura' que va apostar per la repressió de les mobilitzacions.

Li va aconseguir el suport del líder 'de facto' del país, Deng Xiaoping, i va declarar la llei marcial a Pequín el 20 de maig de 1989, dies abans que l'Exèrcit aixafés per la força les manifestacions, deixant centenars de morts.

El seu paper en la repressió va sumir la seva figura en la polèmica i les seves posteriors viatges oficials a l'estranger van estar marcats per les protestes en contra seva per part d'activistes prodemocràtics.

La brutal repressió de les protestes segueix sent un tema tabú després complir-seu trentè aniversari, entre altres coses, perquè les demandes que es van plantejar llavors encara segueixen sense resposta per part de les autoritats xineses.