El secretari d'Estat britànic per a Europa i les Amèriques, Alan Duncan, va dimitir del seu càrrec al Govern davant la possibilitat que demà es converteixi en primer ministre el seu col·lega Boris Johnson. En la seva carta de renúncia a l'actual cap de l'Executiu i líder conservadora, Theresa May, Duncan, ferotge crític de Johnson, explica que decideix dimitir «en anticipació d'un canvi en el Govern».

«Dimiteixo un parell de dies abans per ser lliure d'expressar les meves opinions abans que vostè cedeixi el càrrec», afirma Duncan, que va tenir Johnson de cap al ministeri d'Exteriors fins a la dimissió del primer al juliol de 2018.

Després de la fi ahir de les eleccions primàries dins del Partit Conservador, avui es coneixerà el guanyador d'aquests comicis, que es convertirà en líder de la formació governant i en primer ministre. Boris Johnson és favorit davant del seu col·lega i actual titular d'Exteriors Jeremy Hunt, i està previst que demà assumeixi el doble càrrec en substitució de May.

En un altre ordre de coses, la diputada Jo Swinson va ser escollida nova líder del Partit Liberal Demòcrata britànic en substitució del dimissionari Vince Cable. Swinson és la primera dona que ocupa el càrrec, després de rebre més del 50% dels vots emesos pels membres de la formació, imposant-se a l'altre aspirant, Ed Davey.

La política, de 39 anys, va pronunciar un emocionat discurs després de conèixer la notícia en què va assegurar que la seva «prioritat número u» serà «aturar la catàstrofe del Brexit». Swinson va criticar durament el candidat a primer ministre Boris Johnson, en afirmar que «la gent» es mereix «quelcom millor» que un dirigent que només es «preocupa de si mateix».

El Partit Liberal Demòcrata, que s'oposa totalment a la ruptura del país amb la Unió Europea, compta amb dotze diputats a la Cambra dels Comuns i va acumular un 20% dels vots a les eleccions europees.