EH Bildu advoca per possibilitar la investidura de la candidata socialista, María Chivite, a la presidència del Govern de Navarra, tot i que serà una consulta vinculant a la militància la que decidirà finalment el vot dels seus parlamentaris.

El passat divendres, dia 26 de juliol, PSN, Geroa Bai, Podemos i Izquierda-Ezkerra van formalitzar l'acord que els donaria la suma de 23 escons al Parlament de Navarra, a tres de la majoria absoluta. Aquest resultat fa necessària l'abstenció d'EH Bildu perquè la investidura tiri endavant.

La mesa política d'EH Bildu a Navarra ha explicat en una nota, a l'espera del que decideixi la seva militància, que «com a direcció política a la que li correspon fer propostes al conjunt de la militància», ha pres posició respecte a la investidura, que ha estat confirmada per la mesa de Hegoalde.

EH Bildu ha explicat que «entre les claus» que ha remenat per a fixar aquesta posició considera que «cal evitar la recomposició del Règim tal com l'hem conegut». «Per això, en aquesta investidura hem d'intentar impedir que això succeeixi i tancar el camí a aquesta possibilitat», ha afegit.

La Mesa Política d'EH Bildu també té en compte que «no es perdrien tots els passos donats en la legislatura del canvi, no almenys completament». «Veient el preacord programàtic presentat, el que s'aprecien són sobretot generalitats i poca concreció. En alguns apartats hi ha també reculades, però en general el que domina és l'ambigüitat», afirma.

La formació abertzale ha segurat que té clar que «assumiria el paper d'oposició, sense cap compromís respecte a aquest Govern i amb les mans lliures per a presentar les iniciatives pertinents i prendre les nostres pròpies decisions amb base en el nostre programa i les necessitats de la ciutadania navarresa». «Això ens donaria la possibilitat de marcar perfil propi i afermar la nostra referència d'alternativa d'esquerres», ha indicat.

En tot cas, ha insistit que serà la militància d'EH Bildu a Navarra «la que prengui la decisió final, una decisió que serà vinculant per a definir el sentit del vot del grup parlamentari». Per això, EH Bildu ha animat al conjunt de la seva militància i base social «a continuar participant en el procés de debat i prendre part en la votació».

EH Bildu ha explicat que «porta setmanes en un procés intern de debat sobre la presa de decisió en la sessió d'investidura» i ha assegurat que «des del mateix dia de les eleccions» ha compartit «les anàlisis i reflexions amb la seva base social.

La formació abertzale ha assenyalat que la pregunta de la consulta «serà clara i concreta i oferirà la possibilitat de reflectir l'opinió sobre les dues propostes que s'han anat manifestant clarament en els debats: abstenció o vot negatiu».