Simpatitzants de l'esquerra abertzale van organizar dimarts a la nit als carrers de Vitòria un homenatge a Aitor Zelaia, que va ser posat en llibertat a l'espera que se celebri el judici contra ell per la seva presumpta relació amb un amagatall d'ETA trobat a Durana (Àlaba), que contenia material pirotècnic per a la fabricació d'explosius casolans.

Zelaia va sortir de la presó de Daroca, a Saragossa, després de passar sis mesos en presó preventiva i un cop pagada una fiança de 6.000 euros, segons va explicar l'associació de familiars de presos i cercles propers d'ETA, Etxerat.

Zelaia, de 25 anys, va ser detingut per l'Ertzaintza el passat mes de febrer al costat de Galder Barbado, de 26 anys. Tots dos seran jutjats davant l'Audiència Nacional i la Fiscalia els vincula amb un bidó trobat a Durana que contenia material pirotècnic per a la fabricació d'explosius casolans.

Després de la seva excarceració, Zelaia va ser rebut a la capital alabesa per simpatitzants de l'esquerra abertzale, que portaven ikurriñes. A través de les xarxes socials, Etxerat i Ernai (les joventuts de Sortu) li van donar també la benvinguda.

El PP de Vitòria va denunciar la «passivitat» del Govern municipal de la capital alabesa (PNB-PSE) davant l'homenatge de dimarts. La portaveu municipal del PP, Leticia Comerón, va afirmar que aquests homenatges són actes «vergonyosos i infames».