El president dels EUA, Donald Trump, va anunciar ahir la imposició de nous aranzels del 10% sobre importacions xineses valorades en 300.000 milions de dòlars a partir de l'1 de setembre, mentre prossegueixen les negociacions comercials entre els dos països. «Crèiem que teníem un acord amb la Xina fa tres mesos, però desgraciadament Xina ha decidit renegociar l'acord abans de la signatura», va dir Trump en el seu compte de Twitter.

El governant va agregar que encara que les converses prossegueixen, el seu Govern començarà a imposar l'1 de setembre «un petit aranzel addicional del 10%» sobre els 300.000 milions de dòlars de productes xinesos que encara no eren objecte d'aranzels addicionals. «Això no inclou els 250.000 milions de dòlars (en importacions xineses) a les quals ja se li va aplicar un aranzel del 25%», va agregar el mandatari en el seu missatge de Twitter.

Aquest dimecres, el Govern de Trump va donar compte del final de la nova ronda de negociacions comercials, que van tenir lloc a Pequín, i va dir que al començament de setembre es reprendrien a Washington.

En justificar la imposició dels nous aranzels, Trump va assegurar que la Xina s'havia compromès a comprar productes agrícoles dels Estats Units «en grans quantitats, però no ho va fer».

Va agregar, a més, que el seu «amic», el president xinès, Xi Jinping, li havia promès detenir la venda de fentanil als EUA, alguna cosa que tampoc ha ocorregut «i molts estatunidencs continuen morint» a causa d'aquesta perillosa droga. «Esperem continuar el nostre diàleg positiu amb la Xina sobre un acord comercial integral, i sentim que el futur entre els nostres dos països serà molt brillant», va assegurar finalment el governant.

La Casa Blanca havia informat aquest dimecres que en les converses, els negociadors xinesos havien confirmat «el seu compromís per augmentar les compres d'exportacions agrícoles dels EUA», i havien qualificat les trobades de «constructius».

Les queixes de Trump

Aquesta ronda de converses va ser la primera d'alt nivell des que el passat 29 de juny Trump i Xi es reunissin al Japó en el marc de la cimera del G20. Les tensions entre Washington i Pequín tenen les seves arrels en el desequilibri de la balança comercial a favor de la Xina, que exporta 419.000 milions de dòlars més del que importa des dels EUA, i que Trump assegura que és per les injustes pràctiques comercials de la Xina.

Trump criticava a Pequín per «canviar sempre l'acordat» per al seu benefici, acusava a la Xina de «no complir» i de retardar deliberadament la signatura d'un acord amb esperança que en les eleccions de 2020 guanyi el candidat demòcrata.