Aràbia Saudita permetrà a les dones sortir del país sense el permís d'un parent home, un pas important cap a la fi d'un sistema restrictiu de custòdia que ha estat molt criticat al país i en el estranger. El canvi va ser inclòs en àmplies esmenes a les lleis que regeixen els documents de viatge, estat civil, treball i seguretat social aprovats pel gabinet aquesta setmana i publicats en el butlletí oficial el viernes.

Es convertiran en llei a partir de finals d'agost i permetran a les dones majors de 21 anys obtenir passaports i viatjar sense el consentiment d'un tutor, les mateixes regles que s'apliquen a homes saudites, segons un comunicat del Centre de Comunicació Governamental del regne. «Aquestes noves regulacions faran història», va dir a Twitter la princesa Reema bint Bandar, la nova ambaixadora d'Aràbia Saudita als Estats Units. «Requereixen la participació igualitària de dones i homes en la nostra societat». El príncep hereu, Mohammed bin Salman, va prioritzar suavitzar les restriccions socials en el seu pla de transformació econòmica per Aràbia Saudita, que es basa en una diversificació molt més enllà del petroli i a atreure la inversió estrangera.

El govern va retallar els poders de la infame policia religiosa del regne, va flexibilitzar la segregació de gènere i va aixecar la prohibició de conduir que aplicava a les dones. Sense però, de manera simultània les autoritats han reprimit les crítiques internes i arrestat a algunes de les activistes de drets de la dona més prominents del regne. Moltes de les dones que van lluitar per la fi de la custòdia tenen prohibit viatjar o estan a la presó, acusades de soscavar l'estat i tenir vincles amb entitats estrangeres. Entre elles està Loujain Al-Hathoul, una activista que actualment es troba en presó.