Les forces de seguretat russes han detingut ja gairebé 400 persones durant una manifestació convocada aquest dissabte a Moscou per l'oposició, una setmana després que una altra mobilització similar conclogués amb més de mil detinguts i més de 70 ferits per la contundent repressió policial.

Un grup d'observadors, OVD-info, ha confirmat la detenció d'almenys 381 persones en la nova protesta, que igual que l'anterior manca dels permisos necessaris.

Abans de la marxa, la Policia ha arrestat l'activista opositora Liubov Sobol, que havia cridat públicament a la mobilització. Sobol, que està en vaga de fam, ha estat detinguda en un taxi quan intentava dirigir-se a la zona de la protesta i introduïda en un furgó policial.

Un tribunal moscovita va confirmar el divendres que 88 de les persones detingudes el cap de setmana passat havien estat posades formalment sota custòdia, que 332 havien estat multades i que s'han redactat més d'un miler d'acusacions. El Comitè d'Investigació examina la possible comissió de "disturbis massius", un delicte castigat amb fins el 15 anys de presó.

L'oposició reclama un major aperturisme de cara a les eleccions locals de setembre després del veto de diverses candidatures. La cita està considerada un preàmbul de les eleccions parlamentàries que tindran lloc el 2021, en un moment en el qual els sondejos reflecteixen una aparent pèrdua de suport al president, Vladimir Putin.

Investigació sobre Navalni

Entre els detinguts en les últimes setmanes està també el destacat opositor Alexei Navalni, condemnat a 30 dies de presó per instigar les manifestacions i l'estat de les quals de salut ha estat objecte d'especulacions. El seu ingrés en un hospital per una suposada reacció al·lèrgica va portar a l'entorn de Navalni a denunciar un possible enverinament.

El Comitè d'Investigació rus ha anunciat aquest dissabte l'obertura d'un procediment penal pel suposat blanqueig de 1.000 milions de rubles (uns 14 milions d'euros) a través d'una fundació contra la corrupció institucional fundada per Navalni.