Mèxic va reaccionar ahir davant les batudes massives dels Estats Units en centres de treball. El president mexicà, l'esquerrà Andrés Manuel López Obrador, s'ha compromès a protegir els milions de mexicans residents als Estats Units i a reforçar l'atenció consular.

Les autoritats migratòries dels Estats Units van arrestar a processadores d'aliments de l'estat de Mississipí 680 immigrants indocumentats, en el que suposa la major batuda d'aquest tipus en almenys una dècada, va anunciar el fiscal del districte sud de l'estat son, Mike Hurst.

«En set diferents llocs de sis ciutats de Mississippí, els agents van executar ordres de registre administratives i criminals que van resultar en la detenció d'aproximadament 680 immigrants il·legals», va declarar Hurst, del Partit Republicà, en una roda de premsa.

El fiscal va afirmar que es tracta de la batuda més gran en almenys una dècada i, a més, va assegurar que és «l'acció de les forces de l'ordre més gran en un sol estat de la història dels Estats Units».

«Som país d'immigrants, però també som un país de lleis i continuarem fent-les complir (...) Donem la benvinguda a la gent d'altres països, però han d'obeir les nostres regles, han de venir aquí legalment. O, si no, llavors no haurien de venir», va manifestar Hurst.

Els 680 immigrants que van ser detinguts en set plantes de processament d'aliments passaran ara a custòdia de l'ICE, que decidirà si els tanca en un centre de detenció fins que siguin deportats als seus països d'origen o si, per contra, els posa en llibertat mentre les corts decideixen si han de quedar-se o no al país.

L'agent, Jere T. Milers, a càrrec de l'operació, va explicar que els fills dels immigrants detinguts passaran a la custòdia d'algun familiar als Estats Units i, en altres casos, els pares seran posats en llibertat perquè puguin tenir cura dels menors mentre es resolen les seves peticions d'asil.

«Cada cas serà manejat de manera individual, depenent de les circumstàncies», va explicar Miles.

Els arrestos es van produir al lloc de treball dels immigrants, entre els quals s'incloïa una planta de processament de pollastres de l'empresa Peco a la localitat de Bay Springs.

L'empresa Peco va confirmar en un comunicat que l'ICE va inspeccionar aquesta planta de pollastres i dues més de les instal·lacions que té a Mississipí: una a Canton i una altra a Sebastopol.

«Estem col·laborant plenament amb les autoritats en la seva investigació i estem veient la possible interrupció de les nostres operacions», va assenyalar l'empresa en un comunicat recollit per la cadena de televisió local WDAM.

La companyia va assegurar que compleix amb totes les lleis migratòries i usa el programa federal «E-Verify» per evitar contractar indocumentats.

En la seva roda de premsa, les autoritats van assegurar que l'objectiu de les batudes són tant els immigrants indocumentats com les empreses que els contracten.

Sota el Govern de Donald Trump, s'han incrementat les detencions d'immigrants en els seus llocs de treball: en l'exercici fiscal 2018, l'ICE va iniciar 6.848 investigacions sobre aquest tema, el que suposa un increment de més del 300% respecte al període anterior, quan hi va haver 1.691 investigacions.

Un total de 107 mexicans van ser detinguts en l'operació, ha informat la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) de Mèxic. El consolat mexicà de Nova Orleans (Louisiana), veí a l'estat de Mississipí, ja es troba atenent a diversos ciutadans mexicans, igual que funcionaris d'altres consolats propers. Per instruccions de Presidència, va explicar Ebrard, es vetllarà pels ciutadans.