La victòria del candidat del partit opositor Front de Tots, Alberto Fernández, en les eleccions primàries PAS, enfront de l'actual president del país, Mauricio Macri, ha tornat l'Argentina a l'epicentre de les turbulències dels mercats financers amb una caiguda de la cotització del pes, que va perdre ahir la tercera part del seu valor respecte al dòlar, així com de la Borsa de Buenos Aires, alhora que es registra un fort repunt del risc d'impagament, que superava ja el 74%. Les accions argentines es van enfonsar a Wall Street.

En l'obertura de mercats, la moneda argentina registrava una forta caiguda respecte del «bitllet verd», arribant a canviar-se cada dòlar per un rècord de 61,9955 pesos, un encreuament que implica una depreciació del 30% en comparació amb el preu marcat al tancament de la sessió de divendres passat, mentre que en relació amb l'euro el debilitament de la moneda del país austral era del 40%.

Les turbulències del mercat empenyien a l'alça el cost d'assegurar el deute argentí. D'aquesta manera, els preus dels CDS (assegurances contra impagament de deute) de les emissions de deute a cinc anys d'Argentina oferien una probabilitat d'impagament del 74,27%.

Per la seva banda, la Borsa de Buenos Aires va viure un dilluns negre amb una caiguda superior al 30% de l'índex Merval, el selectiu del mercat borsari argentí, amb els títols de Edenor cedint un 44%, mentre que les accions de Central Port i Grup financer Galícia es deixaven més d'un 41%.

El Fons Monetari Internacional (FMI) va aprovar el juny de l'any passat un rescat de 50.000 milions de dòlars (44.592.000 d'euros) per a Argentina.

La derrota del president Maurici Macri en les primàries celebrades diumenge a Argentina col·loca el peronisme a un pas de guanyar les eleccions del proper 27 d'octubre.

Amb el 98,67% del vot escrutat, el candidat peronista Alberto Fernández, que porta com a companya de fórmula la senadora i expresidenta Cristina Fernández de Kirchner (2007-2015), va aconseguir el 47,65% dels vots, la qual cosa suposa un avantatge de més de 15 punts sobre Mauricio Macri, qui va obtenir el 32,08%.

L'analista política Mariel Fornoni, directora de la consultora M & F, ha assenyalat que aquests resultats són un vot de càstig al Govern per la crisi econòmica per la qual passa el país i que reforcen el lideratge d'Alberto Fernández.

En la seva opinió, el contundent triomf de Fernández va mes enllà de l'adhesió que té Cristina Fernández, ja que va aconseguir captar «un vot més moderat, més de dretes» que el que té l'expresidenta, que afronta diverses causes judicials per presumpta corrupció durant el seu Govern.

Així mateix, confirma que la decisió que va prendre Cristina de cedir a Fernández la candidatura presidencial del Front de Tots va ser «encertada».

La contundent victòria de Fernández per un marge molt superior al que van pronosticar les enquestes, que no calculaven un avantatge superior d'uns 5 punts, allunya les possibilitats de Macri d'aconseguir una reelecció, ja que avui ni amb la suma dels sufragis que han obtingut la resta de candidats presidencials es podria igualar el vot de Fernández.