El Govern portuguès va intervenir ahir la vaga de transportistes i va mobilitzar militars i agents de seguretat per conduir camions cisterna amb combustible després de constatar que no es van complir els serveis mínims en el primer dia de l'aturada.

La decisió va ser presa en un consell de ministres extraordinari al final de la tarda, en què es va acordar intervenir només en les àrees on s'estan incomplint els mínims: el subministrament en el sud del país, els aeroports, la xarxa de llocs de proveïment d'emergència i les unitats autònomes de gas natural.

La intervenció de l'atur es realitza a través de l'anomenada «requisició civil», un instrument límit per a l'Executiu, que li permet obligar legalment a treballar els vaguistes que siguin necessaris per garantir serveis bàsics, amb fins i tot penes de presó si s'hi neguen.

La mesura permet a més mobilitzar membres de les Forces Armades.

El primer ministre de Portugal, el socialista António Costa, ja havia anunciat hores abans que s'havien mobilitzat agents de policia i de la Guàrdia Nacional Republicana -cos de seguretat de naturalesa militar- per transportar combustible.

En declaracions a la premsa després de reunir-se amb el president de Portugal, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, Costa va explicar que van observar «una nova realitat» durant la tarda local, en què van deixar de complir-se proveïments essencials.