L'aparició de dos primers casos d'ebola a la província congolesa de Kivu del Sud (est del país) va desencadenar les alarmes a la República Democràtica del Congo (RDC), on fins ara aquesta epidèmia s'havia mantingut a la zona nord-oriental, amb més de 1.900 morts. Segons el coordinador general de la resposta contra el brot d'ebola, Jean-Jacques Muyembe, els nous casos es corresponen amb una dona jove morta el 14 d'agost i un dels seus fills. «Acabo de confirmar-ho després d'un examen efectuat pel nostre laboratori», va assenyalar Muyembe.

La notícia va ser corroborada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que va detallar que la dona morta i el seu fill havien viatjat des de la localitat congolesa de Beni -a l'epicentre de l'epidèmia a Kivu del Nord- fins a la zona de Mwenga, situada al sud-oest de Bukavu (capital de Kivu del Sud). Això converteix Kivu del Sud en la tercera província congolesa afectada per aquesta epidèmia, que fins ara estava confinada a les províncies nord-orientals de Kivu del Nord i Ituri.

«Tan aviat com es va donar l'alerta, els equips de resposta sobre el terreny es van mostrar preparats per donar tractament, rastrejar els contactes i començar la vacunació», va explicar l'agència de l'ONU al seu compte de Twitter.

Per la seva banda, Muyembe va demanar «calma a la població» i va destacar que «tot l'equip i la resposta estan realment funcionant», a més de confirmar que tots els esforços se centren ara en salvar la vida del menor contagiat. Però malgrat les crides a la calma de les autoritats sanitàries congoleses i els bons resultats de fàrmacs i vacunes experimentals, la detecció d'aquests dos nous casos augmenta la preocupació per una potencial expansió del brot.

En una mica més d'un any, aquesta epidèmia -la desena en la història de la RDC- suma ja 1.913 morts d'un total de 2.852 contagis, d'acord amb les últimes dades ofertes per l'OMS.

Aquestes xifres la converteixen en la pitjor epidèmia d'aquesta malaltia mai declarada al país ia la segona més greu del món, només superada per la que va patir l'Àfrica Occidental en 2014-2016, amb més de 11.000 morts.

Aquesta és, a més, la primera vegada que una epidèmia de ebola es concentra en una zona en conflicte com és el nord-est del Congo, on operen més d'un centenar de grups armats, a més de bandes de delinqüents comuns.