La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha incoat diligències d'investigació per la denúncia de la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, sobre les agències intermediàries de gestació subrogada que operen a Espanya. El Ministeri de Justícia va sol·licitar fa deu dies a la Fiscalia General de l'Estat que iniciés una investigació sobre les activitats d'aquestes agències.

En aquest sentit, va recordar que la gestació per «ventres de lloguer» és una «pràctica prohibida» per la legislació espanyola i va assenyalar que les agències que ofereixen aquests serveis a Espanya «es lucren mitjançant aquesta activitat il·legal que realitzen a tercers països».

A més, el Ministeri de Justícia va advertir de «la possibilitat que a aquests tercers països es vulnerin els drets de les dones gestants» i que, «de vegades, es facin passar per fills nens nascuts sense cap relació genètica amb les parelles». Tot això, segons va assenyalar, «sense perjudici de donar solució a les situacions de fet que s'hagin creat tenint en compte l'interès superior del menor».

Des de l'associació Són Els Nostres Fills, el seu tresorer Eduardo Chaperon va qualificar de «bomba de fum» aquesta petició del Ministeri de Justícia a la Fiscalia. «Ens podria semblar malament si tingués alguna conseqüència negativa de facto», va afirmar. D'aquesta manera, Chaperon va recordar que la legislació espanyola sobre tècniques de reproducció assistida no recull la prohibició de la gestació subrogada.