La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, compareixerà demà en un ple extraordinari del Congrés per informar sobre la gestió del Govern del cas del vaixell Open Arms. La presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, va concretar el dia i l'hora en què se celebrarà aquest ple extraordinari, que es va haver de convocar després que a la Diputació Permanent la petició de compareixença de Calvo sortís endavant amb el vot a favor d'Unides Podem, com a grup proponent, PP, Cs, ERC i PNB.

Paral·lelament, la petició de compareixença del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que havien formulat el PP i Ciutadans, no va sortir endavant. Els 29 vots a favor es van quedar per sota dels 35 que es van registrar en contra de les explicacions del líder socialista en un ple extraordinari.

La convocatòria del ple perquè Calvo expliqui la gestió de l'Executiu en la situació dels més de 100 migrants que van estar gairebé vint dies a bord de l'Open Arms es va fer amb celeritat perquè el període extraordinari de sessions acaba aquesta mateixa setmana. Així, per complir amb la raó d'urgència a la qual va fer referència Unides Podem, el ple es farà demà.

D'altra banda, el vaixell Audaz de l'Armada espanyola portarà a Algesires (Cadis) els 15 migrants que el Govern espanyol s'ha compromès a acollir dels rescatats pel vaixell de salvament de l'ONG Proactiva Open Arms a mitjans d'aquest mes. Així ho va confirmar la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va assegurar que «la previsió que tenim és que aviat se'ns doni la llista definitiva dels migrants que la Comissió Europea ha determinat que vinguin a Espanya».

Posteriorment, la ministra en funcions de Treball, Migracions i Benestar Social, Magdalena Valerio, va explicar que «la idea és que vinguin a la badia d'Algesires, al port de Crinavis a San Roque». Valerio va puntualitzar que l' Audaz trigarà «dos o tres dies a arribar a territori espanyol». En aquest sentit, la ministra va manifestar el desig del Govern en funcions que els immigrants arribin «com més aviat millor».

A més, Valerio va aclarir que concretament els migrants són 14 homes i una dona d'entre 18 i 30 anys, «és a dir, persones molt joves que han patit molt i que arribaran a bon port i seran ateses amb la dignitat que mereixen tots els éssers humans».