El PSOE, que reprendrà avui les negociacions amb Podem, no acceptarà que Pedro Sánchez sigui investit president del Govern amb un eventual suport gratuït de la formació morada i sense un acord previ entre les dues forces que garanteixi l'estabilitat a la legislatura. Quan queden només dues setmanes perquè es compleixi el termini legal i es convoquin eleccions si no hi ha investidura, i, quatre dies després de reprendre les converses encara que sense avenços, els socialistes i la formació morada van tornar a contactar i van acordar una nova trobada dels equips negociadors per a avui al Congrés.

Així ho van decidir Carmen Calvo i Pablo Echenique en la trucada que la vicepresidenta va fer al responsable d'Acció Política d'Unides Podem. En tot cas, no ha canviat res des de la reunió de dijous passat, i mentre els socialistes insisteixen a buscar primer el pacte programàtic i parlar després de la presència de Podem a les estructures de l'Estat, encara que no al Consell de Ministres, al partit de Pablo Iglesias insisteixen a reprendre la negociació com va quedar al juliol, quan encara estava sobre la taula la coalició.

En aquest context va emergir un altre debat, el de la possibilitat que Unides Podem optés per permetre la investidura de Sánchez sense pacte programàtic, quelcom que rebutja totalment el Partit Socialista. «Hem dit a Podem que no anirem a una investidura sense un acord, i això ho mantenim: volem un acord perquè hi hagi un govern estable i puguem enfrontar-nos als reptes del país», va afirmar la número dos del PSOE, Adriana Lastra.

Els socialistes consideren que aquest suport gratuït, tot i que permetria la investidura de Sánchez, els obligaria a anar pactant al llarg de la legislatura cadascuna de les mesures o projectes legislatius que han de sortir endavant amb suport parlamentari.

Podem, però, no va aclarir els dubtes, i la seva portaveu, Noelia Vera, va evitar respondre amb claredat quan els periodistes li van preguntar en tres ocasions per la possibilitat que la formació morada afavoreixi la investidura sense haver arribat a un acord previ, ni de programa ni de govern.

Sense descartar aquesta opció, Vera va assenyalar que la seva formació està disposada «a arribar a qualsevol tipus d'acord amb el PSOE», però va insistir que volen reprendre el diàleg en el punt en què va quedar al juliol, quan els socialistes es van obrir a integrar membres de Podem al seu gabinet. Pablo Iglesias va dir que confia que a «l'últim moment» els socialistes ofereixin un acord que permeti conformar un govern de coalició.