El judici contra Ana Julia Quezada va començar ahir a l'Audiència d'Almeria sense que declarés l'acusada, que s'enfronta a una petició del fiscal i de l'acusació particular de presó permanent revisable per assassinar el nen Gabriel Cruz, testimoni que prestarà avui. El lletrat de l'acusació particular, Francisco Torres, va assegurar que el petit va estar «prop d'una hora amb possibilitat de salvar-se si s'hagués fet una simple trucada» i que la mort del menor no va poder ser un accident, com manté la defensa de Quezada, i també que a més «no es pot entendre tanta maldat, fer tant mal a un nen» com el que, va afirmar, va fer l'acusada.

Quezada va arribar poc abans de les nou del matí a l'Audiència escortada per agents de l'UPR de la Policia Nacional i va estar als calabossos fins poc abans de les 12.30, a l'espera que es constituís el jurat popular que l'enjudiciarà fins al proper 18 de setembre. Set dones i dos homes formen aquest òrgan, que durant la jornada d'ahir únicament va poder assistir a la lectura dels escrits provisionals de l'acusació i de la defensa, així com a l'exposició inicial de la fiscal Elena María Fernández, l'advocat de l'acusació Francisco Torres i el de la defensa, Esteban Hernández Thiel.

Quezada va començar la vista amb llàgrimes als ulls, mentre la fiscal sol·licitava incorporar dues proves: un reportatge fotogràfic de la zona en la qual va desaparèixer Gabriel realitzat pel Laboratori de Criminalística, així com l'avaluació econòmica de la recerca.

La fiscal va assegurar en la seva intervenció que el petit «no va tenir opció de sortir amb vida» de la finca de Rodalquilar en la qual va morir. Va afegir que Gabriel no podia esperar «de cap manera un atac que procedís d'una persona que era parella del seu pare», que havia generat «confiança» en ell per pertànyer a l'entorn familiar del nen.

Per part seva, el lletrat de l'acusació particular va afirmar que «va poder fer amb el nen el que va voler», tot destacant que el va «apallissar abans d'asfixiar-lo». «La seqüència dels fets és que el va matar i es va posar a fumar i a fer el forat. És segur que quan va veure que encara respirava va decidir asfixiar-lo», va assenyalar. «La sensació que tenim és que segurament el va voler esquarterar», va afegir.

L'advocat defensor d'Ana Julia Quezada, Esteban Hernández Thiel, va defensar que si el petit va morir perquè «tot estava planejat» com sostenen acusació particular i Fiscalia, «això sembla un nyap enorme».